Co přináší (a obnáší) být „indies“

9. únor 2020

Třicet let už si milovníci nekomerční hudby kupují a stahují alba s visačkou Indies. Na začátku byl obchůdek s půjčovnou kompaktních disků v brněnské ulici Milady Horákové, který Miloš Gruber a Milan Páleš otevřeli 14. února 1990.

Už další rok se odhodlali zariskovat a na labelu Indies Records vydali své první album. Jmenovalo se Steak! a vzešlo z dílny hradecké hardcorové kapely Meat-House Chicago I. R. A.
S mottem „vydáváme jen to, co se nám líbí“ se Gruber s Pálešem rozhodli v odvážném počínání pokračovat. A vyplatilo se. Po neblahých zkušenostech se spoluprací s místními pobočkami velkých nadnárodních společností začali značku Indies vyhledávat i interpreti a kapely se slušným komerčním potenciálem. A tak se zrodil vydavatelský fenomén, s nímž se pro další léta propojila zvučná jména jako Psí vojáci, Iva Bittová, Hradišťan, Zuzana Navarová, Jablkoň, Radůza, Už jsme doma, Traband, Jiří Dědeček či Jan Burian.
Záběr vydavatelství se s léty stále rozšiřoval a v roce 2007 se Indies Records rozdělilo na tři samostatné subjekty. Milan Páleš pokračoval ve vydavatelské činnosti pod značkou Indies Scope a záhy po rozdělení založil i produkční a koncertní agenturu Indies Production. Miloš Gruber si založil vlastní label Indies MG Records a třetí z otců zakladatelů, Jaromír Kratochvíl, zase značku Indies Happy Trails.
Každé z vydavatelství se dál věnovalo trošku jiné hudbě, jen distribuce zůstala pro všechny tři labely stejná.
Pod hlavičkou Indies vyšla řada zásadních českých desek posledních tří desítek let. Jmenovat je nutno Bílé inferno Ivy Bittové a Vladimíra Václavka, O slunovratu od Jiřího Pavlici a Hradišťanu, vůbec nejprodávanější album značky, dále Sestru Filipa Topola a Psích vojáků nebo Fonók, debut originálního dua DVA. To se představí i na jednodenním hudebním festivalu, kterým v brněnském Sonu 14. února vydatelství Indies oslaví své kulaté výročí. Dalšími účinkujícími na opulentním „velekoncertu“ jsou například Květy, Zuby nehty, -123min., ZVA 12-28 Band nebo Horňácká cimbálová muzika Kubíci.
Symbolicky tu vystoupí taky Meat-House Chicago I. R. A., dnes již legenda žánru a protagonisté první nahrávky Indies. Kruh báječně nezávislého vydavatelství se tím ale zcela jistě neuzavírá...

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více o tématu