Pokud nejste černoch, s banjem ve světě nemáte šanci, říká Jožin z bažin Ivan Mládek

7. březen 2015

Čeští posluchači ho považují za „národního buditele“. Slováci milují jeho koncerty. Je hvězdou YouTube v Polsku. Kariéru ale dostartoval v ruských barech v centru Paříže.

Tatínek Ivana Mládka byl právník. Ale za vhodné studium pro svého syna považoval jen medicínu nebo strojařinu. Brnkání na banjo za dvacet korun mu sice trpěl už od 13, ale strojní průmyslovku mu neodpustil. Vysokou školu ekonomickou mu příliš neschvaloval, ale budiž: titul inženýra byl doma.

Jenže mladý ekonom se svým banjem odjel na zkušenou do sladké Paříže. „Ale pokud nejste černoch, tak tam s banjem nemáte šanci, že jo,“ směje se. Chopil se tedy ještě mandolíny a balalajky a na půl roku zapadl do tamních ruských barů.

Jeho humor léčí

I jako senior je Ivan Mládek stále velmi činorodý a konkurence ho netrápí. Právě rozjíždí velké turné po Slovensku. Taky pořád maluje antiperspektivní obrázky, ale jinak si prý udělá čas na vnučky a docela si užívá důchodu.

Písničky už neskládá. I tak jich má na kontě kolem 600. Ale pořád něco píše a vymýšlí, třeba stolní hry.

Humor je součástí jeho života a zdá se, že má i léčivé účinky. Můžete se přesvědčit, že jeho Zápisky šílencovy dokázaly utišit i pooperační bolesti…

autor: Hana Švejnohová
Spustit audio

Související