Chci přivést děti k rozhlasu, říká nový šéfredaktor Rádia Junior Adam Kebrt

2. srpen 2021

Dlouholetý redaktor Českého rozhlasu Dvojka Adam Kebrt je od srpna novým šéfredaktorem Rádia Junior. Jaké plány má se stanicí pro nejmladší posluchače?

Co vás láká na práci na Rádiu Junior?

Už jako malý jsem se svým dědou hodně poslouchal rozhlas a sám v něm pracuji od roku 2009. Mrzí mě, že dnešní děti nejsou na rádio napojeny tak, jako tomu bylo u mojí generace nebo u generace mých (pra)rodičů. Říkám si, že by bylo fajn, kdyby dnes děti místo YouTube a TikToku naladily Rádio Junior a sledovaly své oblíbené influencery tam. Velkou motivací je pro mě také moje šestiletá dcera. Když jsem se připravoval na výběrové řízení na šéfredaktora Rádia Junior, dělal jsem si dva průzkumy. Jedním zdrojem byla právě moje dcera a děti na hřištích a druhým přibližně padesátka dětí ze základní školy, kde učí moje příbuzná. Abychom dnešní děti nalákali k poslechu rozhlasu, musíme jim nabídnout moderní obsah, který je bude bavit. 

Chystáte se tedy do vysílání Rádia Junior víc zapojit youtubery?

Odhadla jste mě správně. Svou koncepci vedení Rádia Junior jsem rozdělil na čtyři pilíře a jedním z nich bylo právě více začlenit youtubery, sportovce, herce či zpěváky, které dnes děti sledují na sociálních sítích, do vysílání stanice. Mým dalším snem je mít nové, moderní studio. Nebo to stávající upravit tak, aby zapadalo do nové grafické koncepce, včetně nových kamer pro využití záběrů na sociální sítě. A když už zmiňuji sociální sítě, i tady máme nové možnosti, kam směřovat. Příkladem je vybudování nových profilů na sítích, které děti sledují. Pomyslným čtvrtým pilířem, bez kterého to v 21. století nejde, je reklama. Zkrátka chci, aby děti věděly, že mají svou vlastní stanici, která je bude bavit a půjde s dobou.

Adam Kebrt

Rádio Junior nedávno měnilo vizuál, aby mělo větší šanci oslovit posluchače ve věku 8 až 12 let. Ale co předškolní děti?

Je pravda, že nový vizuál cílí spíš na starší děti, ale u své šestileté dcerky také pozoruji, že je pro ni Ušoun Rušoun už malinko zastaralý model, takže nový vizuál myslím zaujme i mladší děti. Chceme, aby si na Rádiu Junior našel každý to svoje. Ušoun Rušoun samozřejmě na Junioru zůstane, nechci rušit, co vybudovali moji předchůdci a předchůdkyně, naopak bych na to rád navázal. 

Aktuálně probíhá na Rádiu Junior prázdninová soutěž Tajemství dědy Vorlíka. Jak se do ní mohou děti zapojit?

Děti mohou každé prázdninové pondělí až do 30. srpna poslouchat v 8.45, v 18.15 nebo pak kdykoliv na webu stanice dobrodružný příběh sourozenců Rozárky a Tadeáše, kteří zachraňují svého dědu Vorlíka. Každý díl napoví posluchačům jednu indicii a po rozluštění celé záhady mohou zájemci soutěžit o různé ceny včetně digitálního DAB+ rádia, poukazu do Aquaparku Centrum Babylon v Liberci či vstupenky do centra iQLANDIA, ale vyhrát lze i deskové hry nebo knížky z nakladatelství Albatros. Rád bych také pozval všechny posluchače na unikát v rozhlasovém prostředí, což je Hajaja živě. Budeme ho vysílat od 30. srpna do neděle 5. září na Rádiu Junior a také formou videostreamu na našich sociálních sítích.

Spustit audio

Související