Beseda 4. prosince s malířem Jiřím Anderlem

22. listopad 2019

Zveme vás na besedu s malířem jiřím Anderlem 4. prosince od 16 hodin v Radiocafé Vinohradská 12, kde Jiří Anderle představí nové CD s názvem Zázraky na Hradčanech. Záznam z procházky s malířem po Hradčanech zachytil v září 2019 Tomáš Černý.

Jiří Anderle a Tomáš Černý

Hradčany a Nový Svět – místa spjatá s českou historií. Ale ve vzpomínkách malíře Jiřího Anderleho se před čtenářem objevují v docela jiné podobě, než jak ji vnímají davy turistů. Prožil zde pětadvacet let života od roku 1966 do roku 1990 a jeho vyprávění objevuje magickou krásu tohoto zvláštního místa ve stínu Pražského Hradu. Zároveň nás seznamuje s osudy zdejších obyvatel, kteří vytvářeli unikátní sousedské společenství, tolik nepodobné běžnému městskému životu.

… stále tu vidím dobrácké manžele Chabusovy, hluchého lampáře se psem Karlem, kopáče Foubíka pořád si brblajícího Ani mráčku na obláčku, staromódní manžele Engelmüllerovy, Bohumil Hrabal na to všechno říká, že má v hlavě jako po náletu, kterej nebyl… Zvedám hlavu k blankytu odkud zní – Pojďte k nám, tady je krásně!

Spustit audio

Více o tématu