Když vzpomíná americká první dáma

24. listopad 2019

Michelle Robinsonová-Obamová patří k nejvýzmnamnějším a nejobdivovanějším ženám našeho století. Nejen proto, že se stala historicky první Afroameričankou v roli první dámy Spojených států amerických, ale zejména pro svou bezprostřednost a odvahu postavit se proti bezpráví silou vlastní osobnosti. Na Dvojce Českého rozhlasu se od pátku 6. prosince bude číst z její knihy Můj příběh.

Ve své knize, která se v originále jmenuje Becoming, se Michelle Obamová nejprve vrací do dětství, které se svými rodiči a bratrem prožila v malém bytě v domě svých příbuzných v jižní části Chicaga. Popisuje samu sebe jako holčičku, které se rodiče od malička snažili vštípit odvahu a zdravou sebedůvěru, stejně jako jejímu staršímu bratrovi Craigovi. Hlavním rysem jejích vzpomínek je velká citlivost, smysl pro humor a otevřenost, s níž popisuje svůj životní příběh, vlastní způsob boje proti předsudkům i překonávání „neviditelnosti", kterou jí v životě přinesla odlišná barva pleti.

Michelle Obamovou vždy poháněla touha dokázat sama sobě i ostatním, že je „dost dobrá“, že může v životě dokázat velké věci, aniž by jí kdokoli prošlapával cestu a aniž by ji k tomu předurčoval její původ. Podařilo se jí vystudovat sociologii na Princetonské univerzitě a práva na Harvardu, kde byla ve své době jednou z mála afroamerických studentek. Bezprostředně po studiu následovala prestižní práce v chicagské právní kanceláři Sidley Austin, kde se jednoho dne setkala s novým mladým stážistou, který na domluvenou schůzku přišel pozdě, a toto setkání změnilo od základů její život. Jméno tohoto muže znělo velice nezvykle - Barack Obama.

Kniha Michelle Obamové vyniká zejména velkou upřímností k sobě samé i ke čtenářům, autorka podrobně popisuje své prožitky, pocity i zklamání. Objevují se dojemné okamžiky hlubokého smutku, které se týkají ztráty těch nejbližších, zejména Michellina milovaného tatínka, který trpěl roztroušenou sklerózou a „nikdy si na nic nestěžoval". Se smrtí tatínka je nepřímo spojené i rozhodnutí opustit dobře placené právnické místo a věnovat svůj profesní život sociálně prospěšným a smysluplným projektům. Tato touha ji ostatně už nikdy neopustila.

Spolu s Michelle Obamovou procházíme různými etapami jejího života, třeba té, kdy se snažila jako mladá matka dvou dětí sladit svou představu o životě se stále rostoucí politickou aktivitou svého muže, nebo zjitřeným obdobím plným otázek, kdy se její manžel rozhodl kandidovat na prezidenta Spojených států. Zažíváme historické okamžiky volební kampaně, prezidentských voleb i prezidentského úřadování samotného z pohledu manželky, matky, ale i sebevědomé a emancipované ženy, která se spolu se svým mužem a dětmi ocitla přímo uprostřed dějinných událostí.

Michelle Obamová nás, mimo jiné, provází pokoji a jídelnami Bílého domu, popisuje setkání s britskou královnou či Nelsonem Mandelou a jinými velkými osobnostmi veřejného života, vyznává se ze své snahy zajistit pro své dcery Sashu a Maliu co „nejnormálnější“ prostředí, být tu vždycky pro ně a nablízku. Nevyhýbá se ale ani velkým tématům - sociální nerovnosti, právu žen a národnostních menšin na vzdělání, všeobecně dostupné zdravotní péči nebo zdravějšímu stravování a životnímu stylu, zejména u nastupující generace. Stejně jako její muž, i Michelle Obamová se snaží hájit vyšší ideály, přijmout svět takový, jaký je, ale zároveň směřovat k tomu, jaký by být měl.

autor: Gabriela Albrechtová
Spustit audio

Více o tématu