Přechod na DVB-T2 stručně a jasně

24. listopad 2019

Digitální rozhlasové vysílání nyní pokrývá osmdesát procent české populace, zdejší obyvatele však čeká aktuálnější změna. Bezpochyby jste již z televize nebo rádia zaslechli informace o přechodu na chystaný standard DVB-T2, zjednodušeně řečeno druhou televizní digitalizaci. Vzhledem k tomu, že jde o proces, v kterém se není úplně jednoduché zorientovat, připravili jsme pro vás stručného průvodce.

Přechod na DVB-T2 se týká každého, kdo přijímá televizní signál prostřednictvím pozemního digitálního vysílání, tedy bezplatně. Pokud máte satelit nebo se spoléháte na kabelového operátora či přijímáte signál přes internet nebo IPTV, problematika pro vás tímto končí a dál již číst nemusíte. Vidíte-li však na vaší obrazovce v pravém horním rohu piktogram, tedy symbol vysílače s vykřičníkem, pak je už pro vás konec DVB-T za dveřmi. Česká televize toto vysílání vypne 27. listopadu. Pokud si do té doby nepořídíte nový televizor, nebo alespoň set-top box, programy České televize a Českého rozhlasu již touto cestou nenaladíte.

DVB-T2 Ověřeno

Jak vybrat nový televizor nebo set-top box? Odpověď je jednoduchá. Hledejte přijímače, které mají na sobě samolepku „DVB-T2 ověřeno". Jedná se o certifikaci Českých radiokomunikací, která zajistí, že daný přijímač bude po vypnutí stávajícího vysílání DVB-T korektně fungovat. Co se týká nákupu, doporučujeme vám navštívit specializované prodejny s anténářskou nebo televizní technikou. Zde máte totiž jistotu, že se vám budou věnovat profesionálové z oboru. Pokud se navíc přechodu obáváte a bojíte se, že byste si s instalací nového zařízení neporadili, můžete se zde s vyškoleným technikem domluvit.

Důležitou součástí každé přijímací sestavy je pochopitelně anténa, bez které by váš přijímač nefungoval. Právě v této fázi jsou důležité specializované prodejny, protože v obchodních řetězcích se leckdy objevují pochybné produkty, kterým je dobré se obloukem vyhnout. V oblasti instalace je dobré se spoléhat na reference příbuzných nebo známých, kteří již případně v tomto směru ověřené firmy znají. Stejně jako je dobrý osvědčený uzenář nebo údržbář, není v tomto směru nic lepšího než kvalitní anténář. Dnešní televizory jsou již leckdy vybaveny řadou užitečných funkcí, pokud se je rozhodnete připojit k internetu. Získáte například přístup k řadě televizních archivů, ale i k užitečnému doplňku, který se nazývá HbbTV, což je zkratka pro takzvané hybridní vysílání. Česká televize o něm například hovoří jako o ČT bodu, na Primě ho pak označují jednoduše jako červené tlačítko. Set-top boxy obvykle funkci HbbTV bohužel nepodporují. Pokud si na doplňkové funkce netroufáte, nevadí. Vysílání DVB-T2 můžete přijímat i bez HbbTV.

Jakou máte anténu?

Další důležitou věcí, na kterou je třeba si dát pozor, je samotný příjem signálu. Pokud přijímáte signál individuálně, máte tedy vlastní anténu, nemusíte již nic řešit. Bude vám stačit pouze zapojit anténu do nového set-top boxu, případně televizoru. V případě, že ale bydlíte v panelovém domě, případně objektu, kde je více bytů, je zde s největší pravděpodobností využívána takzvaná společná televizní anténa (STA). Na tomto místě je pak třeba u jejího správce - obvykle se jedná o předsednictvo Společenství vlastníků jednotek - zjistit, zdali je již pro příjem DVB-T2 připravena. Pokud tomu tak není, je třeba opět zajistit nápravu u specializované anténářské firmy.

Listopadem to začíná

Dá se říct, že 27. listopad je prozatím takovou ochutnávkou vypnutí signálu DVB-T. Česká televize bude mít k tomuto termínu vypnuto, nicméně komerční televize jako Nova, Prima nebo TV Barrandov bude možné beze změny nadále přijímat až do 8. ledna 2020. Pak už nabere celý proces velmi rychlý spád a začne se týkat i zbytku republiky. K definitivnímu vypnutí T, to znamená, že již žádný vysílač v Česku nebude tuto technologii šířit, dojde 30. června. Stane se tak na Zlínsku v případě kanálů Prima Krimi, Šlágr TV nebo Kino Barrandov.

Přechod na DVB-T2 je vynuceným procesem, aby se stávající televizní pásmo uvolnilo pro rozvoj nových telekomunikačních služeb. Operátoři nicméně nastavili celý proces tak, aby na něm divák pokud možno vydělal. Díky novému přenosu stanic tak bude možné vysílání sledovat v lepší obrazové kvalitě, což bude případ kanálů Prima, TV Barrandov nebo Televize Seznam. Česká televize již všechny programy přenáší v nejvyšším rozlišení Full HD. Abyste si takovou kvalitu užili, potřebujete mít ale pochopitelně i televizor, který již tuto obrazovou kvalitu podporuje.

Kde hledat další informace? Navštivte webové stránky digital.rozhlas.cz, případně státní informační web televizezadarmo.cz. Nemáte-li internet, jsou tu pro vás infolinky 800 929 929 (České Radiokomunikace), 261 136 113 (Česká televize) nebo 595 694 660 (Digital Broadcasting). Nenechte se zlákat od poskytovatelů placené televize, kteří vyřeší přechod na DVB-T2 za vás. Pouze pozemní vysílání vám v tuto chvíli zajistí příjem signálů bez měsíčních poplatků!

autor: lukpo
Spustit audio

Více o tématu