Až budu velkej, budu chodit nahatej. Kapitán Demo je zpátky!

20. říjen 2020

Po megahitech Zlatíčka, Trendsetter či Kouzlo s milionovými zhlédnutími natočil Kapitán Demo dětskou desku Řekni mámě, ať ti koupí Bentley. Bavit se však u ní budou i dospělí.

Vstupní parafráze lidové halekačky Já jsem muzikant naznačuje, že tentokrát Kapitán Demo zacílil na mladé ročníky. Jeho nové album obsahuje patnáct songů, které nasvěcují z různých úhlů a perspektiv tematiku dětství a dospívání. Činí tak ovšem ze svého svérázného pohledu, který se vyhýbá stylizaci do dětského posluchače. Jeho texty spíše parodují, zesměšňují, odlehčují a různými způsoby dávají najevo, že dětská duše v něm vlastně nikdy nezemřela: „Mladá krev, mladá krev, to jsme my. Až nám jednou bude štyrycet, stejně nám nedojde munice.“

Jak sám Demo vysvětlil, jeho deska je určena všem dětem ve věku od tří do sedmdesáti tří let. To je jeho cílovka a tak to má rád. Hudebně i textově barvitou kolekci písní provází trochu nevyrovnaná invence. Povedené jsou písně Young Money, ADHD, Ducati, Jsme jenom lidi, Demoji, Hlava rameno koleno loket, Až budu velkej… Naopak textově i hudebně poněkud vyčpělé jsou songy Mecheche, Fousy, Šikana a Naši nejsou doma. Dost nešťastná je taky píseň Vosy, u níž je třeba Kapitána Dema vyvést z omylu. Opravdu není – jak tvrdí – prvním, kdo udělal „diss track“ na vosy. Kdyby znal Plíhalovu skvělou Vosu, patrně by si podobnou blamáž rozmyslel.

Na desce baví její stylová šíře, která sahá od popu přes rap až k technu a lidovce. Přitom je třeba uznat, že i při tak rozsochatém výběru inspirací má album svůj „face“ a zdaleka nepůsobí jako nesourodá směska. Řekni mámě, ať ti koupí Bentley je deska sympatická i tím, že si ráda hraje. Potěší nadhledem a satirou, která je zacílena na svět dospělých. Pranýřuje obsesivní touhu po bohatství, vysmívá se zpráchnivělým společenským konvencím, přežitým schématům a falešným modlám.

Osvěžující je zapojení dětských umělců Raparát a BabyBox, kteří dali desce spontánnost a interaktivní rozměr. Album naznačuje, že děti jsou velkou inspirací, právě proto, jak jsou přirozené, otevřené a (někdy) svobodné. Jen si zkuste zazpívat s  nimi „Až budu velkej, budu fousatej, plešatej a svalnatej. Můj pupek bude chlupatej, budu všude chodit nahatej.“ Kapitán Demo a jeho výsměch všemu klišé prostě má své kouzlo, ať už se vám to hodí do krámu či ne.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více o tématu