37/2019 Neeme Järvi: Nechte se překvapit!

Ve třicátém sedmém čísle Týdeníku Rozhlas si přečtete rozhovor s estonským dirigentem Neeme Järvi, se kterým jste se mohli setkat během hudebního festivalu v estonském Pärnu. Seznámíte se s fakultou designu a umění Ladislava Sutnara. Filip Nerad je bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii a v rozhovoru provede čtenáře belgickou pivní kulturou. To vše a mnoho dalšího najdete v novém čísle Týdeníku Rozhlas 37/2019.

Vybíráme z Týdeníku

  • Neeme Järvi | foto:  Simon van Boxtel
    Rozhovor

    Nechte se překvapit!

    S Neemem Järvim, dvaaosmdesátiletým estonským dirigentem, který žije od roku 1980 v USA, jsme se setkali v červenci během hudebního festivalu v estonském Pärnu.

  • Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni je moderní umělecká škola,  která vznikla v září 2013 | foto:  ZČU
    Zpráva

    Továrna na umění Sutnarka

    Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara - zvaná Sutnarka - je součástí Západočeské univerzity v Plzni. Sídlí v moderní hale a nese jméno světově proslulého designéra.

  • Pro Filipa Nerada je belgické pivo koníčkem - z dvou tisícovek různých tamních piv jich zatím ochutnal zhruba čtvrtinu | foto:  Archiv Filipa Nerada
    Rozhovor

    Belgie: země tisíců piv

    Filipa Nerada znají posluchači coby bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v Belgii. Nyní mu vychází v Radioservisu kniha Pivní království Belgie.

  • Z natáčení Liliové přikrývky - zleva herci Tomáš David a Alžběta Mahdalová,  nzvukový mistr Lukáš Dolejší a režisér Radim Nejedlý. | foto:  Hana Hložková
    Zpráva

    Psycholožka a vrah na erotické lince

    Napsat kvalitní žánrovou hru, která ctí zákonitosti žánru a zároveň posluchače překvapí, může být někdy náročnější než vytvořit uměleckou výpověď mimo žánrové kategorie.

  • Jakub Szántó ve své knize popisuje dramatické zážitky z frontových linií,  míst teroristických útoků,  státních převratů a revolucí | foto: Argo
    Zpráva

    Jakub Szántó: Co naučí válka

    ,,Narození mých synů ze mě udělalo lepšího reportéra. Zbavilo mě cynismu," píše Jakub Szántó ve své knize Za oponou války: Zpravodajem nejen na Blízkém východě.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.