Změna je součástí DNA Radia Wave. Stanice pro mladé věkem i duchem oslavila patnáct let

24. leden 2021

V lednu oslavilo patnáct let Radio Wave, stanice pro mladé věkem i duchem. Šéfredaktorka stanice Iva Jonášová bilancuje uplynulý náročný rok na Wavu i pětiletku svého působení ve vedení stanice a prozrazuje novinky letošního roku.

Vloni si posluchači Radia Wave přehráli ze záznamu přes 3 miliony 750 tisíc audií. To je nejvíc v historii stanice! Je to podle vás způsobeno větším poslechem audia během pandemie?

Během pandemie se Český rozhlas, ať už lineárně, nebo ze záznamu, poslouchal hodně, to je pravda. Troufám si ale říct, že v případě Radia Wave pandemie nebyla tím hlavním důvodem. Poslechovost audií Radia Wave totiž roste průběžně, stoupá každé čtvrtletí. Předpokládám, že je to dáno jednak tím, že se snažíme přicházet stále s novými a neokoukanými formáty, které posluchače zajímají a které se v českém prostředí doposud neobjevily, a jednak tím, že v posledních dvou letech zachvátila Česko podcastová vlna a poslech audia v online prostředí se stal u mladých lidí trendem. Za to jsem ráda.

Šéfredaktorka Iva Jonášová se raduje z úspěchů Radia Wave a také příležitosti nakrojit narozeninový dort

Jaké formáty a pořady Radia Wave byly vloni nejposlouchanější?

Nejvíce se poslouchal zábavný „dívčí pokec“ Ivany Veselkové a Zuzany Fuksové Buchty, který si postupně během necelých tří let od spuštění vytvořil nadšené a věrné publikum. Velmi oblíbený byl taky magazín o seberozvoji a rovnováze v životě Balanc, jehož autorem je Petr Bouška. Co se týče podcastových sérií, nejvíce reagovali naši posluchači a posluchačky na první hraný podcastový seriál pro mladé lidi o studiu, vztazích a životních zkouškách Zkouškový. Hodně se poslouchal druhý cyklus dokumentární série Moje terapie o tom, jak lidem pomohla psychoterapie, nebo dokumentární série Veroniky Ruppert o antikoncepci, sexu a vztazích Pod kontrolou.

Čtěte také

Vloni jste navzdory situaci zveřejnili jednadvacet nových pravidelných podcastů nebo sérií, z nichž řada reagovala na novou pandemickou situaci. Jak jste je vytvářeli, když velká část týmu Radia Wave pracovala z domova?

Na první i druhou vlnu pandemie jsme se snažili reagovat okamžitě. Naše rozhlasová studia, v nichž natáčíme příspěvky a pořady, jsme doslova během několika dní nahradili improvizovanými studii, která vyrostla během home office v našich bytech, chatách či domech. A zároveň jsme hned začali pro posluchače tvořit tak zvané pop-up formáty, které odrážely jejich momentální starosti i potřebu sdílet zkušenosti. Na rozdíl od běžného plánování nových formátů jsme je spouštěli v podstatě hned poté, co jsme je vymysleli, a zároveň jsme měnili frekvenci jejich zveřejňování, nebo je ukončovali podle toho, jak si to žádala aktuální situace. Ať už šlo o Samotku, do níž nám audio vzkazy posílali během jarní vlny pandemie přímo posluchači, nebo o videostreamy Karanténa Session, v nichž muzikanti hráli živé koncerty přímo ze svých domovů.

Jaké novinky chystáte letos?

V lednu jsme zveřejnili první díl série Ridiny Ahmedové Sádlo o přijetí vlastního těla a očekávání okolí. Momentálně natáčíme pokračování Zkouškovýho, které zveřejníme na jaře, a pátou sérii rozhovorů se zahraničními mysliteli a akademiky Otevřené hlavy. Vzhledem k tomu, že mezi mladou generací jsou v současnosti hodně oblíbené seriály, rozhodli jsme se připravit také hraný, zvukově zajímavý seriál v hororovém žánru.

Jak se podle vás Radio Wave za těch patnáct let proměnilo?

Když občas narazím v archivu na některé pořady, vysílání či příspěvky z uplynulých let, až mě zarazí, jak výrazný mají otisk doby, kdy vznikly, a jak odrážejí směřování Radia Wave, které se za těch patnáct let přirozeně dost proměňovalo. Mění se mladí lidé, ale i témata, která je zajímají, či trendy v technologiích a hudbě. A změnily se zároveň platformy, na nichž mladí lidé sledují média, i to, jakým způsobem to dělají. Tomu se na Radiu Wave hodně věnujeme a zejména zaměřením na poslech on demand v online prostředí reagujeme na to, kde a jak dneska mladí lidé poslouchají hudbu nebo získávají informace.

Všechno nejlepší, Radio Wave!

Co se povedlo v posledních pěti letech, kdy jste na Radiu Wave šéfredaktorkou?

Hlavně jsem se snažila, aby se mezi mladými lidmi rozkřiklo, že umíme dělat podcasty, které mají kvalitu. Zásadní je podle mě taky to, že se nám podařilo se před několika lety dostat k posluchačům prostřednictvím online distribuce a podcastových aplikací, když Radio Wave přestalo v roce 2008 vysílat na FM frekvencích. Podařilo se nám udělat z audia přitažlivý formát pro mladé lidi, u něhož se baví a jehož prostřednictvím získávají informace. Snažila jsem se, abychom výrazně oslovili mladé ženské publikum, pro něž chyběly na Radiu Wave formáty. A letos se naopak chceme zaměřit na publikum mužské a pokračovat v podpoře hudebních formátů pro mladé lidi. Pracovali jsme na tom, aby bylo Radio Wave vyhledávané kvůli skvělým zábavným formátům, a připravili jsme několik velkých vzdělávacích projektů, například Digitální detox nebo Po sametu. Jednu věc přitom považuji pro Radio Wave za zásadní: totiž to, že se nám daří otevírat nová témata, předvídat trendy, experimentovat a že Radio Wave nikdy neustrnulo ve vývoji a v jeho DNA bude vždycky změna.

Spustit audio

Související

Více o tématu