Zkouškový po telefonu. První hraný audio seriál pro mladé publikum

10. květen 2020

Radio Wave spouští 14. května audioformát, který u nás dosud chyběl – první hraný audio seriál pro mladé publikum. Jmenuje se Zkouškový a kromě toho, že se celý odehrává formou telefonátů šestice hlavních postav, které právě zažívají zkouškové období, je mimořádný tím, že se všech šest epizod objeví naráz, tedy formou binge listening. Je tak jen na posluchači, jakou formou si seriál poslechne. Nový formát představuje režisér, autor hudby a spoluautor scénáře Šimon Holý.

Podcastový seriál určený přímo mladým lidem se v českém prostředí objevuje vůbec poprvé. Kdo s tím nápadem přišel a v čem se liší podcastová série (například Terapie či Svatebky) od vašeho seriálu?

S nápadem jsem přišel já a Hana Řičicová. V kavárně poblíž Českého rozhlasu jsme se bavili o tom, co nám v českém podcastovém prostředí chybí, a oba jsme dospěli k tomu, že hraný seriál pro mladé se tu nevyskytuje. Záhy jsme proto celý nápad představili šéfredaktorce Radia Wave Ivě Jonášové, která se rozhodla Zkouškový podpořit.

Rozhodli jste se spustit všech šest epizod naráz jako takzvaný binge listening. Proč?

V dnešní době se návyk poslechu či sledování pořadů, a to zejména hrané tvorby, výrazně posunul a i z různých studií je zjevné, že posluchači chtějí celý obsah najednou. Rozhodli jsme se tedy na tento trend reagovat. I proto seriál nejde celý do vysílání a poběží v něm jen ukázky. Je jen na posluchačích, kdy, kde a jak si Zkouškový budou chtít poslechnout.

Podobné podcastové seriály jsou běžné v zahraničí. Inspirovali jste se nějakým konkrétním formátem?

Velkou inspirací jsou pro nás podcastové seriály z dílny amerického studia Gimlet. Jeden z jejich seriálů Homecoming pro nás byl zajímavý i z hlediska technického, vypráví totiž mimo jiné děj přes telefonáty či záznamníky. Způsobem vyprávění a atmosférou ale navazujeme i na televizní seriály, a to zejména Skam norské veřejnoprávní televize NRK, který vyprávěl ve třech řadách každodenní příběhy o generaci mladších teenagerů.

Šimon Holý

Zkouškový zaznamenává rozhovory hrdinů výhradně přes telefonáty. Jak tento nápad vznikl a zkomplikovalo to nějak realizaci seriálu?

Nápad vznikl už při tom zmíněném posezení se spoluautorkou námětu a dramaturgyní Hanou Řičicovou. Telefonáty jsou totiž pro seriál, který nevidíte, skvělým rámcem. Mladí lidé telefonují většinou jen v těch vypjatých situacích, kdy psaná zpráva nic nevyřeší nebo je tón psané komunikace nečitelný. Tato pevně ohraničená forma nám tak psaní scénáře usnadňovala. Složitější to bylo se samotným natáčením a postprodukcí, kdy jsme hledali, jak co nejlépe uchopit podobu telefonátů. Za tím stojí především zvukový mistr Adam Voneš, kterému se podle mě podařilo vystihnout zvuk a atmosféru telefonátů výborně.

Vy jste nejen režisérem, ale i spoluautorem scénáře – jak vznikal scénář? Dosavadní české podcasty totiž, pokud se nemýlím, byly převážně dokumentární.

Je to tak, dosavadní české podcasty s dramatickou tvorbou příliš nepracovaly. Scénář jsem psal s Terezou Novákovou, se kterou jsme spolupracovali už na krátkých filmech během studií na FAMU. Hlavních postav je šest, a proto jsme si je rozdělili a každý psal zejména linky své trojice. Linky jsme ale společně nejdříve ladili a domýšleli. Důležitý pro nás byl mix všech témat: škola, rodina, vztahy, přátelé, práce a česká společnost.

Jste známý hudebník. Jak vznikala hudba k seriálu, pod kterou jste rovněž podepsaný?

Ono tam té hudby kromě znělky moc není. Hráli jsme si hodně s tichem a prostředím, ve kterém se postavy vyskytují. Situace hudbou nedokreslujeme, protože atmosféra těch hovorů mluví dost za sebe. Až na úplné výjimky, kde dopomohla hudba, kterou našel Adam Voneš, je ale hudba komponovaná.

Podle čeho jste obsadil herce do Zkouškového? Vybraní herci nemají s audio formátem příliš zkušeností.

To, že někdo nemá příliš zkušeností, nás dokonce přitahovalo. Zkusit nové hlasy, které tolik neznáme, a to i mezi herci, které jinak vidíme v televizi či divadle docela často, nám přišlo pro jistou autentičnost ideální. Mezi vedlejšími postavami se například objeví i Petr Forman, Michaela Kuklová nebo Miloslav König. Největší radost máme z hlavní šestice, jejíž složení jsme měli v hlavě už od samotného začátku. S novým prostředím a náročným úkolem se totiž poprali naprosto s přehledem. Projev a hlas všech herců jsme znali již předtím a vsadili jsme na to, že by mohli do svých rolí všichni skvěle pasovat.

Spustit audio

Související

Více o tématu