Zelenskyj je na návštěvě Bruselu. Většina Ukrajinců podporuje prozápadní směřování, říká novinář

5. červen 2019

V běloruském Minsku ve středu zasednou vyjednávací týmy Ukrajiny, Ruska a dvou povstaleckých republik, a to poprvé od inaugurace nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten je teď na své první zahraniční cestě – zamířil do Bruselu, tedy centra evropských institucí i NATO.

Spojenectví USA a Ukrajiny s příchodem prezidenta Zelenského podstupuje zkoušku

Prezidentské volby na Ukrajině vyhrál herec a komik Volodymyr Zelenskyj

Rudy Giuliani, osobní právník a poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa, svými výroky v médiích škodí nové hlavě Ukrajiny Volodymyru Zelenskému. Washington je přitom nejdůležitějším spojencem Kyjeva.

Podle novináře Ondřeje Soukupa z Hospodářských novin většina Ukrajinců podporuje prozápadní směřování země a ze strany Zelenského tak prý jde o logický signál jeho voličům. Nový ukrajinský prezident zároveň slibuje narovnat vztahy s Ruskem, ale zatím je velmi vágní pokud jde o konkrétní kroky.

„Uvidíme, s čím přijde, protože situace je ve slepé uličce. Možná by ji mohla posunout změna rétoriky, on ale vždy bude tahat za kratší konec. Je to Rusko, kdo rozhoduje o tom, co se bude dít na separatistických územích,“ upozorňuje Soukup.

Zelenskyj sice podporuje členství v NATO, ale vypsal by o tom referendum. A je otázka, jak by dopadlo. Ale nejméně v následujících pěti letech to není na pořadu dne.
Ondřej Soukup

Redaktor Hospodářských novin se nedomnívá, že by jednáním mohl pomoci návrat exprezidenta Leonida Kučmy, který prý má pošramocenou pověst. „Ale Vladimir Putin je ochoten se s Kučmou bavit, což se rozhodně nedá říci o velké části ukrajinských politiků,“ připouští.

Podle minských dohod by se separatistické republiky měly začlenit zpět do Ukrajiny, ale s vlastními silovými složkami a zvláštním statusem.

„Výměnou za to by Ukrajina kontrolovala hranici, což by je odřízlo od zásobování z Ruska. Ale z pěti podmínek dohody se zatím nenaplňuje ani ta první a nejjednodušší, tedy příměří,“ podotýká Soukup.

autoři: Tea Veseláková , ert
Spustit audio

Související