„Moje dítě mě bude potřebovat celý život.“ Co zažívají rodiče pečující o děti s těžším postižením?

15. prosinec 2023

„Péče o dítě s těžším postižením celkově zamíchá konstelací v rodině, každý rodič to může zvládat jinak,“ popisuje Sarah Huikari, vedoucí projektu Pečuj doma a sociální pracovnice. „V rodině mohou být zároveň další děti. Naplnit potřeby všech členů rodiny je v takové situaci nesmírně náročná výzva, kterou jeden člověk bez podpory a odborné rady nemůže zvládnout.“ Poslechněte si, co může pomoci rodičům pečujícím o děti s postižením.

„80 procent takových rodičů přežívá ve stavu vyhoření,“ říká sociální pracovnice Sarah Huikari. Poslechněte si, čemu čelí rodiče pečující o děti s těžším postižením a kam se mohou obrátit o pomoc.

Čtěte také

Rozhovor se sociální pracovnicí Sarah Huikari navazuje na jednu z epizod podcastové série Odpustit?. Ta vypráví příběh Elišky, matky tří dětí, z nichž dvě potřebují velmi intenzivní speciální péči. Pro Elišku je odpouštění nekonečným sledem každodenních vnitřních bitev.

Potýká se s odsudky okolí, kterému vadí odlišnost jejích dvou synů s autismem. Bojí se o fyzické i mentální zdraví své jediné dcery, která žádné postižení nemá. A vyrovnává se s tím, že jednoho z kluků, který má těžkou mentální retardaci, umístila do institucionální péče.

„Rodiče, kteří pečují o takové děti, často přichází o svou kariéru, volný čas. Pokud je někdo nezastoupí, nemohou si dovolit být nemocní nebo odjet na dovolenou. Proto je zásadní vyhledat odbornou pomoc a s její podporou najít nějakou udržitelnou cestu, jak péči přežít dlouhodobě a udržet si psychické i fyzické zdraví,“ popisuje Sarah Huikari.

Poslechněte si, na jaké úrovni u nás je institucionální péče o děti s postižením a co může dětem a jejich rodinám přinést.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.