Top neviditelní? Prezidentka a Krkavec

21. říjen 2018

Jeden hattrick přinesla letošní anketa Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu. Jejími vítězi se stali Josef Somr a Taťjana Medvecká, která se ,,top neviditelnou“ stala potřetí za sebou. Anketa, kterou Týdeník Rozhlas a Český rozhlas uspořádaly již podvaadvácáté, vyvrcholila v přímém přenosu rozhlasového Tobogánu v sobotu 20. října.

Za role v rozhlasových hrách, za četby nebo účinkování v dalších pořadech, které veřejnoprávní rozhlas vysílal v sezoně 2017/2018, bylo nominováno třicet pět herců a hereček - třináct v ženské kategorii, dvacet dva v kategorii mužů. 

Josef Somr ovládl anketu už potřetí – kromě letoška triumfoval ještě v letech 2005 a 2009. Letos rozhlasoví posluchači ocenili jeho výkon v roli sedláka Krkavce ve hře Šárky Koskové Břicho Radegasta (režie Dimitrij Dudík). 

Vítězka ženské kategorie Taťjana Medvecká se na špici ankety vyšplhala pošesté (první příčku obsadila také v letech 2002, 2006, 2007, 2016 a 2017) a je tak bezkonkurenčně nejúspěšnější herečkou v historii Neviditelného herce. Tentokrát zaujala rolí Prezidentky ve hře Thomase Bernharda „o nekonečné samomluvě mocných“ Prezident (režie Petr Mančal). 

Dialogy ve stereo prostoru

A koho vynesly hlasy posluchačů na další příčky? Norbertu Lichému a Blance Bohdanové patří shodně druhé místo, třetí nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu podali Oldřich Kaiser a Bára Hrzánová. Norbert Lichý nadchl coby interpret četby postapokalyptického románu Johna Wyndhama Den trifidů (režie Tomáš Soldán), který vyšel i na CD. Byl to Lichého dramaturgický tip, herec ostravského Divadla Petra Bezruče knihu k rozhlasovému zpracování doporučil jako svoji oblíbenou a sám se čtení zhostil v mistrovské formě.

„Norbert Lichý nedělá jenom vypravěče, který by četl a celý ten děj zpřítomňoval, ale v určitých pasážích hraje všechny postavy a dělá dialog v prostoru na stereo mikrofon. Pro jednoho herce je tato disciplína docela náročná,“ vysvětlil režisér Tomáš Soldán. 

Blanku Bohdanovou posluchači ocenili za roli Claire Zachanassianové ve hře Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. „Zlou komedii“ o pomstě, spravedlnosti a vůli lidu natočila režisérka Natália Deáková. Oldřich Kaiser si odnesl třetí cenu za četbu Pohádky o Raškovi z pera Oty Pavla (režie Aleš Vrzák), Bára Hrzánová bodovala jako Bába v pohádce Jana Jíchy Ať tvé tělo mluví pravdu (režie Vlado Rusko). 

Cenu čtenářů získala Návštěva staré dámy

Vyhlášena byla také Cena čtenářů Týdeníku Rozhlas za nejoblíbenější rozhlasovou realizaci. Tu získala Dürrenmattova Návštěva staré dámy, jejíž rozhlasovou adaptaci uvedl v premiéře letos v květnu Český rozhlas Vltava. „Stará dáma je zlá hra, ale nic neuškodí této komedii, která končí tragicky, víc než skálopevná vážnost,“ napsal autor v doporučení inscenátorům. Kromě Blanky Bohdanové, které role Claire Zachanassianové vynesla druhé místo v anketě Neviditelný herec, se ve hře objevují František Němec, Viktor Preiss, Jiří Lábus, Petra Špalková anebo Tereza Dočkalová. 

Do ankety Neviditelný herec dorazily téměř tři tisícovky hlasů. Padesát vylosovaných hlasujících získalo věcné odměny. Kompletní seznam výherců.

autor: René Kočík
Spustit audio

Více o tématu