Svatopluk mlčí, Blanka mlčí, Běla mlčí...

15. září 2019

Věci, o kterých se nemluví, rodinná tajemství, co zůstávají skryta, mlčení, jež ubližuje stejně jako náhodně vypuštěné slovo. To je téma nejnovějšího románu Aleny Mornštajnové Tiché roky. Četbu z něj od 26. září vysílá rozhlasová Dvojka.

„Nový román Aleny Mornštajnové je jiný než ty předchozí. Nejedná se o velké historické téma, nýbrž o intimní rodinné drama, kde hlavní roli nehrají velké dějiny, ale náhody a lidské charaktery. Stejně jako u románu Hana však jde o silný, strhujícím způsobem vyprávěný příběh, který si čtenáře podmaní od první do poslední stránky." Těmito slovy uvádí román Tiché roky brněnské nakladatelství Host.

Valašskomeziříčská autorka sleduje život Svatopluka na velké časové ploše, od samého narození až před brány smrti. Právě od Svatopluka vedou nitky ke všem dalším postavám, jejichž místo v rodinné sáze se zvolna vyjasňuje během emotivního vyprávění.

Eva, Běla, Bohdana, Blanka a Svatopluk. Eva je krásná klavíristka, Svatopluk zapálený komunista, Běla senzitivní učitelka v mateřské školce, Blanka talentovaná muzikantka a Bohdana sama neví, kdo vlastně je. Ostatně kontury jednotlivých postav jsou zpočátku u všech záměrně velmi nejasné. Alena Mornštajnová se ke svým postavám systematicky vrací v soustředných kruzích a pokaždé přidá do zprvu černobílého obrázku další barevný odstín. Až na posledních stranách vidíme obraz celý, až na poslední straně porozumíme. Živočišná vypravěčka postupně odkrývá dramatickou rodinnou ságu prostřednictvím Svatopluka a jeho dcery Bohdany. Dvou lidí, kteří jsou si na hony vzdálení a jež zároveň spojuje jedno z nejsilnějších pout. Mlčení, které je tragickým východiskem tichých let, má v knize několik podob. Svatopluk mlčí z vlastního rozhodnutí, Blanka mlčí, protože přišla o kontakt s rodinou, Běla mlčí, aby chránila nejslabšího, Bohdana mlčí, protože ztratila schopnost mluvit. Zdá se vám tato rodina zvláštní? Či přímo podivná? Není o nic divnější než jakákoli jiná rodina, vždyť věci, o kterých se nemluví, jsou zcela jistě i na dosah naší ruky. Je správné po nich pátrat? Je dobré otevírat zamčené dveře třinácté komnaty? To nikdo neví, dokud nesáhne na kliku a nevstoupí.

Do života Svatopluka a Bohdany vstoupíme ve čtrnácti kapitolách, se třemi herci, režisérem a mistrem zvuku. Text pro rozhlas upravila autorka článku, v režii Tomáše Soldána účinkují Magdalena Tkačíková a František Strnad a v epizodní, leč důležité roli Alena Sasínová-Polarczyk.

autor: ele
Spustit audio

Více o tématu