Šarmantních lidí je dost

5. květen 2019

Přední chirurg Pavel Pafko se stal letošním vítězem ankety Šarmantní osobnost roku, kterou pořádá ČRo Hradec Králové. Týdeníku Rozhlas prozradil, co pro něj pojem šarmantní znamená.

Jak si představujete šarmantního člověka?

Jako džentlmena, člověka slušného chování, který nikoho nenapadá, neskáče nikomu do řeči a je laskavý k okolí, zejména k ženám.

První Šarmantní osobností byl Marek Eben, který řekl, že si pod tímto pojmem představuje hlavně slušné chování...

Je to tak. Slušné chování k okolí. Až nás bude deset milionů šarmantních, tak to bude dobré, ale potom nebude o co soutěžit.

Není podle vás šarmantních lidí v české společnosti čím dál méně?

Starší generace má možná pocit, že si jich mladí neváží, ale sám to nemohu potvrdit. Jako staršímu muži se mi třeba v tramvaji stává, že mi někdo mladší uvolní místo. Proto nemáme nikdy generalizovat. A nemyslím si, že by se morálka naší společnosti horšila. Pravda je jediná, ale zase neplatí stoprocentně: čím jsou lidé chudší, tím mají k sobě blíž. Čím jsou bohatší, tím mají k sobě dál.

Preferujete kolegyně ženy, nebo kolegy muže?

To je těžké říct. K některým úkolům jsou vhodnější muži a k některým ženy. Ženy jsou k pacientům laskavější než muži a není to jen můj názor.

Když operujete, posloucháte k tomu nějakou hudbu?

V mládí jsem si pouštěl hudbu a měl jsem na sále různá cédéčka. Teď už moc ne. Myslím si, že každá operace má fázi, která je mechanická, a tam je dobré poslouchat hudbu, a potom je fáze, kdy se musíte na něco soustředit a okolí nevnímáte, i kdyby hrálo cokoliv.

Když relaxujete, posloucháte při tom Český rozhlas?

Budu upřímný. Rozhlas většinou poslouchám v autě, kde potřebuji informace. Když chci poslouchat hudbu, tak si doma pouštím tu, na kterou mám právě náladu.

Spustit audio

Více o tématu