S mikrofonem na stadiony. Startuje unikátní podcast pro fanoušky fotbalu

5. září 2021

Český rozhlas připravil novou podcastovou sérii Stadiony, která seznámí posluchače se šestnácti českými fotbalovými stadiony, jejich proměnami, legendami i fanoušky. Autorem podcastu je Martin Minha, který prozradil, jak celá série vznikala.

Proč vy a Stadiony? Máte k fotbalu blízko?

Fotbal je bezesporu moje největší hobby. Část rodiny mám v Anglii, takže mám to štěstí, že od nějakých patnácti let navštěvuji relativně pravidelně zápasy té nejprestižnější fotbalové ligy světa Premier League. S nápadem na projekt Stadiony mě oslovil ředitel Nových médií ČRo Jiří Malina. V hlavě jsem měl něco podobného – jen jsem chtěl objíždět stadiony českých fotbalistů hrajících v zahraničí. S Jirkou jsme se ale shodli na tom, že si fanoušek ryze českého fotbalu zaslouží znát zákulisí stadionů, které každý víkend navštěvuje. Slovo dalo slovo a zanedlouho jsme začali natáčet pilotní díl.

Jak natáčení probíhá?

Především je každé natáčení jiné, a to mě na tom baví. Kostru ale držíme pochopitelně stejnou – na každém stadionu trávíme přibližně čtyři hodiny. Nejprve si projdeme každý kout stadionu s někým, kdo ho velmi dobře zná. Většinou jde o správce nebo letitého manažera komunikace daného klubu. Následuje rozhovor s legendou klubu o vzpomínkách na kariéru i zážitky ze stadionu. Závěrem si zpravidla na tribuně domácích ultras sednu s vybraným fanouškem a ptám se ho mimo jiné na to, co pro něj fotbal a stadion znamenají. Z každého areálu si odvážím originální příběhy, které jsou často plné emocí.

Správce stadionu p. Podmela a Martin Minha

Jak dlouho už natáčíte a kolik stadionů jste navštívil?

Na projektu se pracuje skoro rok, ale intenzivní natáčení začalo někdy v květnu. Výsledný díl, který se vysílá v premiéře od 3. září každý týden na nové stanici Radiožurnál Sport, bude mít 45 minut. Protože ale máme z každého stadionu čtyři hodiny, troufnu si tvrdit, zajímavého materiálu, rozhodli jsme se na portál můjRozhlas umístit pro poctivé fanoušky i bonusy v podobě nesestříhané prohlídky daného stadionu i kompletních rozhovorů s legendou a s fanouškem. Podcast je týmová práce a projekt má multimediální přesah. Chceme, aby kromě audia byly vidět i videa nebo fotografie ze zákulisí stadionů. I proto se mnou na natáčení jezdí dva kameramani a fotograf. Originalitu díla pak dotvářejí i poklady z rozhlasového archivu.

Jakou máte nejsilnější vzpomínku z práce na Stadionech?

Pochopitelně jich je hodně. Nejvíc mě asi baví srdcaři, pro které je jejich klub celý život. Ve Zlíně nás stadionem prováděl správce, který bydlí v útrobách stadionu a jeho manželka dělala dlouho pro klub pradlenu. Bydlí tam spolu osmnáct let. Vzácné jsou pro mě ale i rozhovory s osobnostmi, které mají za sebou bohatou fotbalovou kariéru. Díky tomu, že s nimi natáčím na tribuně stadionu, kde často prožili své nejsilnější příběhy v kariéře, je povídání hodně otevřené a emotivní.

Působil jste na stanici Dvojka, nyní jste hlavně na Radiožurnálu Sport. Jaký máte z nové stanice dojem?

Upřímně se tam cítím jako ryba ve vodě. Zní to jako klišé, ale je to splněný sen. Spojení mikrofonu a sportu, navíc v upřímném kolektivu lidí, kteří jsou na stejné vlně jako já, je čirá radost. Pochopitelně jsme startovali od nuly, rozjezd nové stanice, která vysílá každý den, je spojený se stresem, hektikou… Trvá to, než si vše sedne. Myslím ale, že se nám to daří, což ostatně nedávno potvrdilo i exkluzivní vysílání z letní olympiády v Tokiu.

Spustit audio

Související