Radiokniha: Angela Merkelová bez přikrášlování. Příběh nejmocnější ženy světa

5. září 2021

Dětství, dospívání i dospělý život a politickou kariéru jedné z nejoblíbenějších, ale i nejobávanějších političek současnosti mapuje kniha s lakonickým názvem: Angela Merkel. Číst se z ní bude od 13. září na stanici Plus.

Biografie Angely Merkelové (1954) z pera Matthewa Qvortrupa, předního odborníka na evropskou politiku, nese podtitul Nejvlivnější evropský politik. Myslím, že pokud by se v podtitulu objevilo místo slova „politik“ slovo „politička“, mnohem lépe by vyjádřilo podstatu toho, jak Angela Merkelová ke svému vlivu přišla – samozřejmě kromě použití svých analytických schopností, nemilosrdných vyjednávacích taktik a upřímného zájmu o osud Německa a jeho občanů.

Jednou z okolností byl totiž právě fakt, že je Angela Merkelová ženou političkou. A přesněji řečeno političkou uprostřed světa, který do té doby patřil především mužům zvyklým na politiku tvrdých pěstních soubojů. Většina z těchto mužů totiž Angelu Merkelovou silně podceňovala. A většina z nich také tvrdě narazila. Klidná, rozvážná a za všech okolností kultivovaná Merkelová všechny své politické rivaly dokázala zbavit jejich vlivu ve prospěch toho svého.

Kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Markus Söder na projížďce po jezeře Chiemsee

Životopis Angely Merkelové je životopisem výjimečné ženy, která vystoupala z ničeho na pozici jednoho z nejmocnějších lidí světa. Merkelová transformovala německou a evropskou politiku. Její úspěchy doma i v cizině jí v časopisu Forbes opakovaně vysloužily první místo na seznamu nejmocnějších žen. Je mimořádně schopnou političkou – což dokazuje mimo jiné i fakt, že jí to neupírají ani její odpůrci.

Životopis Angely Merkelové je životopisem výjimečné ženy, která vystoupala z ničeho na pozici jednoho z nejmocnějších lidí světa.

Autor v knize podává výklad širokých souvislostí kulturních, historických a politických vlivů v Německu i v Evropě, které utvářely život této neuvěřitelné ženy, a kombinuje je s vyprávěním z osobního života Merkelové, od dětství až do druhého manželství. Ve svých detailních rozborech důležitých životních milníků Angely Merkelové se opírá o fakta, volební průzkumy a statistiky. Nebrání se však ani subjektivním psychologickým hodnocením, která interpretují jednotlivé události snad až příliš návodně. Je patrné, že Matthew Qvortrup letos končící kancléřce rád nějakou tu chybu či zlomyslnost odpustí.

Celkově se však jedná o zevrubnou a slušně erudovanou biografii, která ukazuje politiku a politiky takové, jací jsou – bez přikrášlování. Jako jednu z architektek neblahého poselství politiky odříkání, jako garantku stability eurozóny a jako člověka, který se zasazoval o pomoc uprchlíkům, je pro každého, kdo se zajímá o politiku, současné dění a osud Evropy, zásadní Angelu Merkelovou pochopit.

autor: Kristýna Kodrlová
Spustit audio

Související