Rembrandt - mistr světla a stínů

3. listopad 2019

Rembrandt. Malíř. Geniální. Jeden z nejlepších, které kdy lidstvo poznalo. Je obtížné, a možná i zbytečné, hledat výrazy, které by charakterizovaly jeho tvorbu.

Vždyť i Vincent van Gogh kdysi prohlásil, že „o obrazech Franse Halse se může mluvit, ale Rembrandt zasahuje tak hluboko do mysteriózního, že říká věci, pro které nejsou v žádném jazyce slova“.

Rembrandt van Rijn (1606 až 1669) vytvořil jedno z nejrozsáhlejších děl v dějinách malířství. Namaloval na osm set obrazů a tři sta grafických listů, většinou leptů a suchých jehel. Přesně 350 let od jeho smrti, 4. října, otevřela Dulwichská obrazárna v Londýně brány výstavy nazvané Rembrandtovo světlo, která bude přístupná do 2. února 2020. Expozice je zaměřená na jedno z nejlepších Rembrandtových tvůrčích období, na léta 1639 až 1658, kdy žil a pracoval v domě v centru Amsterodamu, který je dnes jeho muzeem. Velká okna malířova ateliéru, která můžeme vidět na jedné z vystavených kreseb, mu umožňovala pracovat se světlem a stíny. Právě tady vytvořil obraz Dívenky v okně, který je perlou sbírky Dulwichské obrazárny. Tuto olejomalbu doplňují zápůjčky z předních světových galerií včetně Louvru (Pouť do Emauz, 1648) či Národní galerie v Londýně (Zena koupající se u potoka, 1654) nebo britské Královské sbírky, z níž pochází jedinečný malířův autoportrét.

„Pověste obraz tam, kde je dobré světlo a je od něj odstup. Jen tak bude jiskřit v celé své kráse,“ napsal Rembrandt v roce 1639. Těmito slovy se inspiroval filmař Peter Suschitzky, jehož obrazárna požádala, aby pro výstavu navrhl osvětlení. Stejně jako leydenský rodák si pohrává se světlem, snaží se evokovat atmosféru jeho ateliéru. V sále, v němž je vystaveno plátno Kristus se zjevuje Magdaleně, se mi však světelné triky zdají trochu samoúčelné. Rembrandtovo dílo si dokážeme užít i bez nich... V každém případě je však tato komorní výstava, zahrnuje „jen“ pětatřicet obrazů, leptů a kreseb, hodna tvorby mistra světla a stínů a důstojně připomíná výročí jeho smrti.

autor: jbe
Spustit audio

Více o tématu