Proč je silná Síla psa. Oscarový favorit Jane Campionové

14. březen 2022

Režisérka Jane Campionová před třemi desítkami let uhranula Pianem, poté upoutala třeba krimi seriálem Stíny nad jezerem. Její příběhy zasazené do nepříliš vzdálené minulosti zpracovávají nadčasově platná vztahová dilemata. Nový snímek Síla psa, dostupný na Netflixu, se odehrává před zhruba stoletím ve westernových sceneriích a lze jej řadit k výpovědím o protikladech mužských povah, kdy přítomnost ženy se stává spíše roznětkou.

Do zavedených pořádků dvou osaměle žijících a povahově dosti protikladných bratrů, kteří vedou prosperující ranč, vstoupí sňatek jednoho z nich. Dosud upozaděný, submisivní George (Jesse Plemons) se ožení s ovdovělou Rose (Kirsten Dunstová), která si s sebou přivede dospívajícího syna. S nastalou situací se však odmítá smířit Georgův bratr Phil (Benedict Cumberbatch), bezohledný hrubián, jenž se vyžívá v ponižování svých bližních.

Jenže záhy se ukáže, že pod zdánlivě jednoznačným zevnějškem se skrývají další významové vrstvy. Důraz na drobná gesta a detaily chování (příznačné je Philovo sebevědomé pohvizdování) prozrazuje důraz na zachycení dusivé každodennosti. Režisérka, jež v pomalém vypravěčském tempu upřednostňuje náhlé zhušťování zápletek, se přitom vyhýbá jednoznačnému zpodobnění událostí a nutí diváka, aby sám zjišťoval pravý stav věcí.

Síla psa

Některé ohlasy zmiňují, že film „politicky korektně“ zkoumá možné pozadí chlapáckého násilnictví a záliby v šikanování, které jsou pouhou maskou, za níž se skrývá potlačovaná homosexualita. Spory se neřeší ani pěstmi, ani zbraněmi, nýbrž čistě psychologicky. Zejména Cumberbatch předkládá úchvatnou studii složité osobnosti, pečlivě tající svůj skutečný rozměr.

Film, k  němuž inspiraci poskytl Thomas Savage stejnojmenným románem, si vysloužil vysoká ocenění, takže není divu, že uspěl i v oscarových nominacích – získal jich celkem dvanáct! Zůstává otázkou, kolik jich promění v pozlacenou sošku.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související