Proč digitální rádio nešumí

4. srpen 2019

Pozemní digitální vysílání, označované zkratkou DAB+, vyvolává řadu otázek. Často se náš čtenáři a posluchači rozhlasu v dopisech ptají, o co vlastně jde, v čem spočívá výhoda digitálu oproti analogu či jak vybrat ten správný přijímač. Na většinu otázek najdete odpovědi v následujícím textu.

Stejně jako se v nedávné minulosti digitalizovalo televizní vysílání, čeká tentýž krok také analogový rozhlas. To však neznamená, že se vysílání v pásmu VKV bude v dohledné době vypínat. Rozhlasová digitalizace má před sebou ještě dalekou cestu.

Více programů

Švýcarsko nebo Norsko, kde už se k vypínání FM pásma odhodlali, jsou na tom totiž s využíváním digitálních rádií mnohem dál než my. Nejprve ale k tomu, co znamená pozemní digitální vysílání, které se zkráceně označuje symbolem DAB+. Není to žádná věda. DAB+ přijímače vypadají na první pohled jako klasická analogová rádia, ovšem s jedním podstatným rozdílem - mají na sobě označení DAB+. Taková rádia se mohou pohybovat od stovek korun v běžných řetězcích, kde byste elektroniku ani nehledali, až po tisícové, případně desetitisícové částky. To už jsou ale rádia, která jsou součástí nákladných domácích systémů a běžný uživatel si je nepořídí. Digitální rozhlasové vysílání DAB+ má řadu výhod. Tou největší je bohatší programová nabídka.

V zemích, kde již digitalizace rádia pokročila, se díky němu do éteru dostávají i stanice, pro které by v analogovém prostoru nebylo místo. Důvod je prostý - zatímco v rámci analogového vysílání je možné na jedné frekvenci naladit pouze jedinou rozhlasovou stanici, u digitální technologie DAB+ je možné na jednom kmitočtu nabídnout například patnáct programových okruhů. A které to budou, to už záleží čistě na daném vysílateli. Digitální rozhlasové vysílání zdědilo pásmo po analogové televizi. DAB+ se proto šíří jinak (lépe) než klasické rádio v pásmu VKV. Kritici digitálního rozhlasu často operují tím, že analogové rádio může šumět, ale hraje vám vždy a všude. DAB+ ale nekvalitní příjem nezná. Pokud je daná oblast pokrytá dostatečným signálem, rádio vám nikdy šumět nebude, a to proto, že DAB+ je technologií digitální a podléhá výrazně méně rušivým vlivům.

Jak si vybrat?

Bohatší programová nabídka a příjem bez šumu ale nejsou tím jediným, co může digitální rozhlas DAB+ nabídnout. Technologie je díky šíření v takzvaném III. pásmu také lépe uzpůsobena pro mobilní příjem. Určitě znáte problémy, které se vyskytují u analogového vysílání VKV/FM, když jedete autem. Pokud jste však v dosahu kvalitního pokrytí signálem DAB+, nic takového vám nehrozí. I za tím účelem bylo na dálnici D1 vybudováno několik dokrývačů, aby v problematických oblastech k výpadkům signálu nedocházelo. Velmi užitečnou službou, kterou technologie nabízí, je systém varovného hlášení. V případě nenadálých událostí majitel DAB+ rádia dostane vždy aktuální informace, pokud bude tento systém aktivován. Dané rádio se přitom vůbec nemusí nacházet na nouzovém kanálu, ale na kterékoliv stanici, případně může být i zapnuté jen v pohotovostním režimu.

Jak si vybrat vhodný přijímač pro DAB+? Je to relativně jednoduché. Na internetu najdete nepřeberné množství návodů, rad a informací. Starší ročníky ale většinou internetem nedisponují. Takže co ted? Digitální rádia už by se dnes měla prodávat v řadě obchodních řetězců, které se na elektroniku specializují. Jsou ale také obchody, jako jsou například Lidl nebo Norma, jež sice DAB+ nenabízejí primárně, čas od času se ale v jejich sortimentu tyto přijímače dají najít. Jedním z míst, kam se můžete dojít zeptat na nákup digitálního rádia, je také pražská Prodejna Českého rozhlasu na Vinohradské ulici. Velmi užitečnou akcí jsou také Dny s digitálním rádiem, kam lze osobně zajít a zeptat se na danou problematiku přímo odborníků. Tyto akce se konají ve spolupráci s Českým rozhlasem a vždy se o nich včas dozvíte z vysílání. Několikrát se konaly například v Praze, Plzni, ale také v Ostravě, kde o nich informovala právě regionální studia.

Vysílače přibývají

Nakonec přijde ta nejdůležitější otázka: je digitální vysílání Českého rozhlasu celoplošné? V tuto chvíli bohužel ne. Veřejnoprávní rozhlas nicméně dělá vše pro to, aby tomu tak do budoucna bylo. V současné době je pokryto přibližně šedesát procent populace signálem multiplexu ČRo DAB+, kde najdete vysílání svých oblíbených programů. Jedná se zejména o hlavní město Prahu, Plzeň, Brno, Ostravu, severní a východní Čechy (vysílače Buková a Černá hora) a Vysočinu (vysílač Jihlava - Strážník). Signál multiplexu ČRo DAB+ je možné naladit také na dálnici D5 až k hraničnímu přechodu Rozvadov a na dalších dálničních úsecích.

Do konce letošního roku bude spuštěno dalších devět nových vysílačů. Jedná se konkrétně o lokality České Budějovice - Klet, Jáchymov - Klínovec, Brno - Kojál, Zlín -Tlustá hora, Klatovy - Doubrava, Olomouc - Radíkov, Plzeň - Sylván, Nový Jičín - Veselský kopec a Tasov - Za šibenicí. Pokud máte k dispozici internet, sledujte stránku digital.rozhlas.cz, kde najdete aktuální informace.

autor: lukpo
Spustit audio

Více o tématu