Podcast je tu pro všechny

6. říjen 2019

,,Podcast, to je rádio přímo na tělo," zaznělo na prvním českém podcastovém festivalu nazvaném Podcast Session, který 30. září k mezinárodnímu dni podcastů pořádal Český rozhlas v pražském prostoru Kasárna Karlín. Festival představil českou podcastovou scénu i její hlavní osobnosti a trendy a prozradil i to, co s tímto formátem zamýšlí v budoucnu Český rozhlas.

„Ještě před třiceti lety bylo možné poslouchat rozhlas jen z klasického přijímače. Současný posluchač ale stále častěji drží v ruce mobil. Tím se razantně mění způsob, jak lidé rádio a obecně audio poslouchají. Stále větší skupina posluchačů vedle tradičního vysílání vyhledává takzvaný on demand obsah, tedy výběr na přání," jak píšou Anna Vošalíková a Julie Kalodová ve svém článku Jak mít všechny podcasty po ruce? A ještě častěji si dnes lidé vybraný audio pořad stáhnou do mobilu či notebooku a poslouchají ho na cestách, i když nejsou právě on-line. A to je princip podcastu, který se dnes stal nejjednodušší cestou k mluvenému slovu. V Česku zažíváme nyní jeho boom a svůj podcast mají dnes i tištěná média jako například týdeník Respekt. Analytik Českého rozhlasu Adam Javůrek uvádí, že od listopadu 2018 do srpna 2019 vzrostla poslechovost podcastů Českého rozhlasu dokonce čtyřnásobně. Vedle veřejnoprávního rozhlasu se u nás však rozvíjí i nezávislá scéna, jak potvrdila letošní Podcast Session, přičemž některé podcasty už začínají být placené, což je výrazný zahraniční trend tohoto formátu.

Jídlo, sport i zprávy

Výhodu podcastů zmínil i Dan Tržil, autor jednoho z nejposlouchanějších českých podcastů Proti proudu, v němž zpovídá osobnosti úspěšné ve svých oborech. „Vytvářením podcastů už se dá dnes uživit. Využívám model sponzorských spotů, které pouštím ve svém podcastu," objasnil. Právě zábava a seberozvoj patří do témat, která jsou u posluchačů podcastů velmi oblíbená, podobně jako historie, sport, jídlo nebo technologie. V poslední době zažívají rozkvět i publicistické a zpravodajské formáty, což dokládají dva letošní zpravodajské podcasty Českého rozhlasu, a to Vinohradská 12 a Mikrovlnky, tedy týdenní výběr toho nejlepšího ze zpráv Radia Wave, který připravují moderátorky Ivana Veselková a Zuzana Fuksová. Ty jsou také autorkami oblíbené talk show Buchty na Radiu Wave, kterou lze stáhnout i jako podcast. Ostatně právě Radio Wave na podcasty sází v rámci Českého rozhlasu nejvíce - od září spustila dva nové pořady - Svatebky o tom, co dnes pro ženy mohou znamenat svatební šaty, a dokumentárně-reportážní sérii Po sametu, která přibližuje deset milníků porevolučních českých dějin. Od listopadu pak chystá nový podcast Moje terapie s pěti příběhy, v nichž lidem pomohla psychoterapie. Navíc je většina pořadů Radia Wave k dispozici ke stažení jako podcast.

Session pro všechny

Zářijová akce nabídla několik unikátních zážitků. V karlínských kasárnách se například živě natáčel první díl zcela nového podcastu ČRo Ping o novinkách v digitálním světě, který uvádí Anna Vošalíková. Své první živé vysílání tam také zažil zpravodajský podcast Vinohradská 12, do něhož si tentokrát moderátorka Lenka Kabrhelová pozvala youtubera Karla Kováře alias Kovyho, který navíc prozradil, že chystá vlastní podcast Linka. Zuzana Fuksová a Ivana Veselková, autorky oblíbeného pořadu Buchty, si do Karlína pozvaly na „Buchtí pokec" některé tvůrce podcastů, například Kristýnu Klímovou, která stojí za podcastem O kousek blíž, anebo blogerku Lindu Martiškovou, která vytváří podcast Podle sebe. Vrcholem zářijové akce bylo večerní improvizované představení Rádia Ivo, které formát rozhlasové hry vtipně převádí do nezvyklé divadelní formy, přičemž tentokrát do zvukového kabaretu přizvalo trio tvůrců ještě rapera Jamese Colea.

Podcast Session byla nejen důkazem, že se tomuto formátu v Česku nebývale daří, ale také příslibem, že je tu pro každého, a to jak pro posluchače, tak pro tvůrce. Právě proto Český rozhlas uspořádal pro zájemce o tvorbu podcastů řadu workshopů, na nichž se zájemci učili mluvit na mikrofon, pracovat s audio technikou, ale i vybrat si téma a dobře ho dramaturgicky vystavět. Lidé z Kreativního HUBu ČRo navíc pro začínající „podcastery" uspořádali speciální workshop, na němž rozhlasoví profesionálové účastníkům radili, jak své projekty zlepšit.

Kde je poslouchat

Podcasty Českého rozhlasu nyní můžete poslouchat buď přes rozhlasové webové stránky, kde lze u daného pořadu zvolit, že ho chcete odebírat jako podcast, anebo skrze mobilní aplikaci pro odebírání podcastů - k těm nejběžnějším patří Apple Podcasts nebo Spotify. Tam stačí jen svůj oblíbený pořad vybrat a kliknout na tlačítko „odebírat" a každý nový díl se automaticky objeví ve vašem mobilu. Poslouchat odvysílané díly tak můžete kdykoliv, i když nejste připojeni k internetu.

Brzy už však Český rozhlas nabídne všechny své podcasty na jednom místě, a nejen je. V prosinci totiž odstartuje nový audioportál mujROZHLAS, který se stane nejrozsáhlejším audioarchivem u nás. „Jeho prostřednictvím chce Český rozhlas veřejnost seznámit s novinkami ve vysílání, zpřístupnit klasické a populární pořady a nabídnout vhled do fascinujícího světa rozhlasového archivu," přiblížil v Karlíně ředitel Nových médií ČRo Jiří Malina.

Spustit audio

Více o tématu