Obchod na korze, Údolí včel, Vyšší princip... Před sto lety se narodil skladatel Zdeněk Liška

8. březen 2022

Ve filmografii Zdeňka Lišky napočítáme 160 titulů celovečerních a další stovky snímků kratších stopáží a prací pro televizi.

Jako kluk jsem byl neúnavným filmovým divákem, který hledal na plátnech kin silné příběhy plné dobrodružství. Nebyl jsem sám. Byla nás plná kina. Když se pak objevil film Vynález zkázy – pocta geniálního filmaře Karla Zemana geniálnímu spisovateli Julesi Vernovi, dostalo se nám logicky velmi uspokojujícího zážitku. V tu chvíli jsem si ovšem docela neuvědomoval, že vnímám ještě cosi, co ten úžasný příběh výrazně umocňuje. Hudbu. Dokonale fungující a vzrušující část toho díla, které okouzlilo diváky u nás i v mnoha kinech světa. Zkomponoval ji Zdeněk Liška.

Rodák ze středočeské obce Smečno vyrůstal v muzikantské rodině a jeho hudební vlohy se projevily už záhy. Dospělosti dosáhl ve válečných letech, svůj talent uplatnil v letech 1944 a1945 jako člen amatérské filharmonie ve Slaném. Jeho cesta po válce mířila do Zlína, stal se tu skladatelem studia Krátkého filmu. Začala jeho velká cesta filmem i televizí.

Sledovat Obchod na korze na místě, odkud za války odváželi židy do koncentráků, bylo působivé

V Liškově filmografii napočítáme 160 titulů celovečerních a další stovky snímků kratších stopáží a prací pro televizi. Vnímáme jeho neobyčejný cit pro příběh, pro jeho charakter, směr a rytmus jeho rozvíjení. Vzhledem ke svému výsadnímu postavení se mu režiséři neodvažovali mluvit do práce. Naopak on sám měl doma i střihačský pult a navrhoval změny ve střihu, které například v Zemanově Vynálezu zkázy významně přispěly k úspěchu celého filmu.

V Liškově filmografii napočítáme 160 titulů celovečerních a další stovky snímků kratších stopáží.

Jmenujme jen několik titulů, jež nám skladatele, který se narodil před sto lety, připomenou: Kam čert nemůže, Vyšší princip, Baron Prášil, Obchod na korze, Sběrné surovosti, Údolí včel, Marketa Lazarová, Spalovač mrtvol, Ovoce rajských stromů jíme, Signum laudis, pro televizi třeba Hříšní lidé města pražského či 30 případů majora Zemana... Liškova hudba je nezaměnitelná. Zaujala i Herberta von Karajana, který Zdeňka Lišku požádal o orchestrální skladbu. Ten odmítl se slovy, že „píše jen pod obrázky“.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související

Více o tématu