Zdeněk Liška: autor hudby ke Spalovači mrtvol, Marketě Lazarové i k seriálu Major Zeman

29. prosinec 2015

Spalovač mrtvol, Marketa Lazarová, Údolí včel, Baron Prášil, Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Třicet případů majora Zemana. Skladatel filmové hudby Zdeněk Liška vytvořil od 50. do 80. let doprovod celé řadě známých českých filmů a seriálů. „V době svého tvůrčího vrcholu skládal hudbu třeba k osmi celovečerním filmům ročně. To je velmi těžké si představit i z pohledu fyzických sil,“ říká o Zděňku Liškovi hudební publicista Pavel Klusák.

Zdeněk Liška prý tvrdil, že píše hudbu jenom pod obrázky. Proto v jeho bohaté hudební historii najdeme jen minimum koncertní hudby. Jednou z výjimek byla hudba, kterou Liška v 70. letech skládal pro íránského šáha Rezu Pahlavího.

„Íránský šáh a jeho manželka byli nadšeni z československého pavilonu na světové výstavě EXPO v roce 1967 v Montrealu. Následně požádali české umělce, kteří se na této výstavě podíleli, aby pro ně vytvořili audiovizuální instalace k příležitosti oslav 2500 let perské monarchie. Po hudební stránce se na tomto ojedinělém projektu podílel právě Zdeněk Liška. Mnoho íránského ale v sobě tato hudba nemá. Je to spíš takový historický symfonismus,“ popisuje tuto méně známou etapu Liškovy kariéry Pavel Klusák, který momentálně spolupracuje na dokumentárním filmu o tomto skladateli.

Zdeněk Liška složil takové množství hudby, že i ti, kteří se o jeho tvorbu intenzivně zajímají, občas narazí na něco zcela překvapivého. „Pro mě to byl například doprovod k animáku Sněhulák od Hermíny Týrlové, což je bez přehánění techno. Raná elektronická tucka z poloviny 60. let, kterou Liška složil tak nějak instinktivně. Objevovat tyhle momenty v jeho tvorbě mě skutečně baví,“ dodává Pavel Klusák.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.