Amerika (je stále) v krizi. Co dokazuje výstava v londýnské Saatchi Gallery

8. březen 2022

Výstava v londýnské Saatchi Gallery dokazuje, že pět desetiletí starý projekt Amerika v krizi je stále aktuální.

„Naše dnešní krize je střetem mezi tradiční vizí národa o sobě samém – americkým snem – a tvrdou, rozporuplnou realitou, v níž žijeme.“ To jsou slova Jerryho Masona a Adolpha Suehsdorfa, editorů publikace Amerika v krizi, která vyšla roku 1969. Byla součástí projektu, který o rok dříve vytvořili fotograf Charles Harbutt a šéf newyorské kanceláře agentury Magnum Lee Jones. Skupinový projekt kriticky pohlížel na USA v době velkých sociálních, politických a kulturních změn a dokumentoval klíčové události roku 1968, které vedly ke zvolení Richarda Nixona americkým prezidentem.

Pochod na Kapitol 6. ledna 2021

Současná výstava v londýnské Saatchi Gallery dokazuje, že mnohé problémy, jimiž se zabýval více než pět desetiletí starý projekt, jsou stále aktuální. Kurátoři vytvořili jakýsi dialog mezi původními historickými fotografiemi z druhé poloviny šedesátých let minulého století a novými díly vytvořenými nedávno během dalšího bouřlivého období v USA. Jednu z nejpřesvědčivějších spojitostí a podobností najdeme mezi půl století starými snímky dokumentujícími hnutí za občanská práva a nedávnými záběry z akcí Black Lives Matter.

Kurátoři vytvořili jakýsi dialog mezi původními fotografiemi a novými díly.

Expozice nazvaná podle někdejšího projektu Amerika v krizi představuje více než sto dvacet snímků od čtyřicítky předních amerických fotografů a fotografek. Z let šedesátých to jsou třeba Bruce Davidson, Elliott Erwitt a Mary Ellen Mark, současníky zastupují mj. Kris Graves, Balazs Gardi, Zora J Murff, Sheila Pree Bright a Stacy Kranitz. Jejich černobílá i barevná díla přibližují například hluboce zakořeněnou debatu o kontrole zbraní, upozorňují na přetrvávající rasové nerovnosti, stejně tak se zabývají dopady globalizace, digitální revolucí či změnou klimatu.

Navzdory šíření „fake news“ se zdá (věřme), že fotografie – jako prostředek záznamu událostí a podání objektivního svědectví – získává stále větší význam. A to dokazuje i výstava v Saatchi Gallery, která potrvá do 3. dubna.

autor: Jaroslav Beránek
Spustit audio