Na podzim se budou dít věci! S Bárou Šichanovou o novinkách na Radiu Wave

27. červen 2022

Od července povede Radio Wave vedoucí jeho programu Bára Šichanová. Šéfovskou pozici si na této stanici během posledního půl roku už vyzkoušela, když v lednu vystřídala bývalou šéfredaktorku Ivu Jonášovou, která nyní řídí vývoj a výrobu Českého Rozhlasu. Co nového se na Wavu chystá?

Od července budete novou šéfredaktorkou Radia Wave, kde jste pracovala jako vedoucí programu. V čem se ty dvě pozice liší?

Pozice vedoucího programu je mnohem víc soustředěná dovnitř stanice a na obsah vysílání. Člověk sleduje a odbavuje především denní agendu, řeší dramaturgii pořadů a podcastů, podílí se na vývoji nových formátů, hodně komunikuje s kolegy a taky hledá nové talenty, autory a moderátory, kteří by mohli obsah a vysílání obohatit. Za tu chvilku ve vedení stanice mám pocit, že práce šéfredaktorky je hodně komplexní a rozkročená, taková víceproudá a vícerychlostní dálnice. Velká novinka jsou rozpočty, čísla, limity, personální otázky či velké projekty a jejich koordinace. Vedle toho mnohem víc komunikuji s kolegy z jiných stanic a divizí, což vnímám jako pozitivní věc. A zásadní je samozřejmě tým Radia Wave, který vedu. Mnohem víc řeším, jak se komu daří v práci i jak koho motivovat.    

Šéfredaktorka Radia Wave Bára Šichanová

Chystáte jako nová šéfka na Radiu Wave nějaké změny?

Na Radiu Wave se dějí změny pořád. Jak možná čtenáři vědí, Wave je digitální platforma s širokou nabídkou především podcastů, ať už pravidelných formátů, nebo speciálních sérií. Část z nich slyšíte v digitálním vysílání, ale jak víme, tak hlavně mladí lidé dnes audio obsah poslouchají v mobilech a přes podcastové aplikace, případně na internetu. Radio Wave má na české podcastové scéně jeden z nejsilnějších hlasů, což se ukázalo i v letošní anketě Podcast roku, kde naše podcasty uspěly hned v několika kategoriích. Tenhle trend bych ráda udržela a v budoucnu posilovala. To kromě jiného znamená být silný v digitálním prostředí. I z toho důvodu jsme letos vstoupili na sociální síť TikTok a hledáme cesty, jak posilovat web, YouTube a další kanály. Do budoucna je třeba zapracovat na vizuální identitě stanice, aby byla jasná a srozumitelná. V dlouhodobějším výhledu bych ráda pohnula s podobou lineárního vysílání směrem k větší živosti, podpořila roli hudby, zábavy a taky dala příležitost novým tvářím stanice. 

Čtěte také

Jaké novinky plánujete na Wavu během léta a podzimu?

Od půlky června u nás běží nová podcastová série Plavky. Jde o letní koupací roadshow po Česku, kde řešíme vodu, její kvalitu, ráz a zajímavosti dané lokality. Další prázdninový obsah půjde za hranice, nejen do evropských měst. Nicméně to zásadní chystáme na podzim. Posluchači sérií, jako jsou Sádlo nebo Hrana, kde jsme se věnovali tělesnosti a body image, vědí, že v podcastech rádi přinášíme zásadní a naléhavá témata dneška, která otevíráme často netradičně a v zajímavých souvislostech. Tentokrát půjde o téma vzhledu a stereotypů i intimity a hranic ve vztazích. Podobně jako se loni mohli posluchači bát u hraného podcastu Neklid, i letos zabrousíme v hrané tvorbě do žánru thrilleru. Zkrátka na podzim se budou dít věci.

Jaká byla vaše cesta do rozhlasu?

Do rozhlasu jsem se podobně asi jako řada lidí dostala náhodou. O Radiu Wave jsem psala diplomku. Výlučná pozice fanynky se brzy změnila a vedle brigád, PR a dalších drobných prací jsem na Wavu začala před deseti lety moderovat. Viděno zpětně jde v mnoha ohledech o práci snů. Snažím se dělat, co mě baví, protože mít naplňující práci je výhra. Zatím nemám důvod si o své práci myslet opak. 

Spustit audio

Související

Více o tématu