Malířství jako poezie. Před 135 lety se narodil Marc Chagall

27. červen 2022

„Mami, rád bych se stal malířem…“ přesvědčil mladý Mojše Šagalov (později Marc Chagall) svou matku, aby ho přihlásila do výtvarné školy.

Tady se započal rozvíjet jeho osobitý výtvarný jazyk, jenž vstřebává vzpomínky na šťastné dětství prožité v běloruské židovské rodině ve Vitebsku. Ty se přetavily do představ, odtrhly se od reality všedního dne a vytvořily jinou skutečnost, jejíž součástí jsou třeba na obloze se vznášející kozička s pasáčkem nebo okřídlené pendlovky, ryba s ohnivými křídly hrající na housle, kráva se zvoncem na střeše chalupy. Popřená perspektiva, hýřivá barevnost, cykličnost a opakující se motivy. Chagall se bez zábran vyjadřoval proti akademické tradici malby, ale ovládal jeden ze základních požadavků malířství, a to umění klást vedle sebe kontrastní barvy a zároveň udržovat rovnováhu jejich vzájemného působení.

Marc Chagall

V roce 1907 se Chagall přestěhoval z rodného Vitebska do Petrohradu. Umělecky se prosadil a odcestoval do Paříže. Sblížil se s tamější uměleckou komunitou a začal vystavovat po celé Evropě. Před první světovou válkou se vrátil do Vitebska, založil rodinu a zapojil se do veřejného života. Ovšem po konfliktu s malířem Kazimirem Malevičem zklamán opustil uměleckou školu a natrvalo se usadil v Paříži.

Když během druhé světové války začali nacisté okupovat Francii a deportovat Židy, Chagall Paříž opustil a usadil se v USA. S návratem do Evropy v roce 1948 se vracejí do jeho tvorby jasné barvy, témata lásky a radosti ze života. Chagall se věnuje nejen malbě a ilustracím, ale i sochařství a pracuje na výzdobě veřejných institucí a náboženských staveb. Turisty dodnes lákají jeho proslulé okenní vitráže v mohučské katedrále, Metách, Jeruzalémě, New Yorku, Londýně, Curychu, Remeši a Nice, nástěnné malby ve foyeru městského divadla ve Frankfurtu nad Mohanem, v Metropolitní opeře v New Yorku či v pařížské Opeře.

Od narození tohoto umělce uplyne 7. července 135 let.

autor: Anna Novotná
Spustit audio

Související

Více o tématu