Morgan Freeman slaví pětaosmdesát! Jaká byla jeho cesta od kočovného divadla do Hollywoodu?

23. květen 2022

Věřme, že 1. června bude Morgan Freeman, jeden z černošských herců, jemuž se podařilo dosáhnout hvězdného postavení, schopen s plnou parádou oslavit pětaosmdesáté narozeniny.

Narodil se v druhé půli třicátých let, takže řada neméně proslulých – či ještě proslulejších – kolegů, namátkou jmenuji Dustina Hoffmana, Jacka Nicholsona nebo Roberta Redforda, se řadí mezi jeho vrstevníky. Ostatně se všemi zmíněnými stanul před kamerou.

Avšak na rozdíl od nich se on, urostlý, vysoký chlap, jenž měří bez dvanácti centimetrů rovné dva metry, ve filmové branži prosazoval obtížně. Pracoval jako mechanik u amerického letectva, po hereckých studiích zakotvil u kočovného divadelního souboru, zkoušel štěstí jako tanečník, vystupoval ve hrách přepracovaných pro komplet černošské obsazení – některé byly později v tomto pojetí natočeny, třeba Shakespearova dramata Coriolanus a Julius Caesar.

Morgan Freeman ve snímku Lucy (2014)

Celé čtvrtstoletí čekal Freeman na svou příležitost, byť vedlejší role občas dostával (třeba ve vězeňském dramatu Brubaker, 1980). Upozornil na sebe až snímkem Řidič slečny Daisy (1989), kde si zahrál pokorného zaměstnance staré bělošské dámy, která se dokázala povznést nad jižanské rasistické předsudky.

Celé čtvrtstoletí čekal Freeman na svou příležitost, byť vedlejší role občas dostával.

Často ztělesňoval mužné, ale klidné, rozvážně mluvící jedince, zvládl role policistů (například v thrilleru Sedm, 1995) i vězňů (Vykoupení z věznice Shawshank, 1994), avšak asi největší diváckou oblibu si zjednal postavou maurského bojovníka, oddaně stojícího po boku legendárního anglického mstitele (Robin Hood: Král zbojníků, 1991). Vstoupil do tří batmanovských počinů (2005–2012) jako blízký spolupracovník titulního hrdiny.

Ve filmech vesměs hrával role výrazné, ale málokdy ústřední – zpravidla měl vedle sebe nějakou neméně výraznou osobnost. Tak tomu ostatně bylo i v dramatu Million Dollar Baby (2004), za který získal svého jediného Oscara, byť v průběhu kariéry se dočkal celkem pěti nominací.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související