Minuty v lese a s Milesem acid jazzu

10. listopad 2019

Rovných dvacet let uplynulo od okamžiku, kdy česká multižánrová kapela -123min. získala od hudebních akademiků Anděla v kategorii Objev roku.

Následující dekády v existenci tria lze rozdělit na dvě stejně dlouhé etapy. V první kapela vydávala album za albem, vyprodávala kluby a hojně koncertovala i v zahraničí, včetně USA, Anglie nebo Francie. V té druhé se však „Minuty“ odmlčely a tato přestávka trvala až donedávna. S letošním podzimem však soubor vysoce renomovaných muzikantů ohlásil návrat nejen na koncertní pódia. Deset let po posledním studiovém album Dream přichystal i zbrusu novou nahrávku lakonického názvu Les (vydavatel Indies Scope).

Kytarista a zpěvák Zdeněk Bína, baskytarista Fredrik Janáček a bubeník Dano Šoltis připravili posluchačům několik překvapení. Zásadní novinkou jsou Bínovy české texty ve většině z devíti skladeb, z nichž ta titulní nese otisk mistrovství francouzského trumpetisty a hvězdy labelu Blue Note Erika Truffaze, kterého skupina na dálku troufale vyzvala ke spolupráci.

Zadařilo se a „Miles Davis acid jazzu“ zmíněnou sedmiminutovou nahrávku vyšperkoval ve svém domácím studiu. Ústředního člena formace Zdeňka Bínu prý nové písně napadaly v lese, kde se nejlépe daří jeho intuici a soustředí se jen na tvorbu. Teprve pak jeho nápady opracovávala kapela a výsledkem je album, na němž se podařilo zvěčnit směs postupů, příznačných pro „Minuty“ minulosti, s propracovaným současným soundem. Je to opět ta odpíchnutá směs rockové, bluesové i etno muziky s nepřeslechnutelnými prvky soulu a funku - vše podmíněno i kořeněno dokonalým zvládnutím nástrojů. Naživo musí být tahle plnokrevná muzika teprve zážitek!

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více o tématu