Když za oknem krouží vlci. Povídková sbírka inspirovaná covidem-19 podpoří boj proti nemoci

2. srpen 2020

Sbírka povídek Za oknem zahrnuje devatenáct textů inspirovaných covidem-19, přičemž na boj proti nemoci poputuje – jak jinak – devatenáct procent prodejní ceny svazku.

Možná by se zdálo, že časy pandemie nemusí být pro spisovatele nutně dobou frustrace a nouze jako například pro filmaře či divadelníky, ale i literáty koronavirus odzbrojil: zůstali bez besed, autorských čtení a zavřená knihkupectví jim na náladě jistě taky nepřidala. Výzva editora Aleše Palána, aby napsali povídku či esej o tom, jak epidemie ovlivňuje jednotlivce a společnost, se tudíž setkala s nadšenou odezvou. 

Aleš Palán pro účast v charitativním projektu získal pestrou literární společnost vesměs hvězdných jmen. Převládají padesátníci (Miloš Urban, Jiří Padevět, Alena Mornštajnová), ale nechybějí ani zástupci mladší generace (Jan Němec) a literární matadoři (Jiří Kratochvil). Vedle domácích tvůrců přispěli taky newyorský rodák, syn českého emigranta Mark Slouka, a další Američan Paul Auster, scenárista a spolurežisér nezávislých filmů Vztek a Smoke s Harveyem Keitelem. Právě Austerův brilantní text Stanislavští vlci o neuvěřitelných osudech ukrajinského města Ivano-Frankivsk, odkud pocházel autorův dědeček, celou sbírku o životě v izolaci skvěle rozbíhá.

Aleš Palán

Někteří autoři v povídkách jako by navazují na příběhy protagonistů svých starších knížek. Alena Mornštajnová se v textu Ošklivá sobota vrací k tyfové epidemii ve Valašském Meziříčí v roce 1954, která tak zasáhla do života titulní hrdinky jejího bestselleru Hana, Petr Stančík v bizarně zábavném textu Kar v karanténě opět sleduje svérázné počínání svého dekadentního detektiva Durmana z románu Mlýn na mumie. Taky Markéta Pilátová zasadila svůj příběh do prostředí, které z jejích knih již dobře známe: osudy kovboje Josého a jeho milé se odehrávají v Jižní Americe, konkrétně v chilském Chaiténu evakuovaném po ničivém výbuchu sopky.

Přes tíživost tématu, s nímž se devatenáctka prozaiků musela popasovat, nenabízí sbírka Za oknem jen pochmurné čtení. Většina shromážděných prací přináší vedle jistého zneklidnění i naději, kterou dnes tolik potřebujeme. A v neposlední řadě může kniha čtenáře nasměrovat k autorům, s jejichž tvorbou se třeba dosud míjeli.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související

Více o tématu