Karel May a příběhy z Divokého západu. Autor Vinnetoua začínal jako zlodějíček a podvodník

22. březen 2022

Tvorba Karla Maye patří k přelomu dvou minulých století. Zdálo by se tedy, že jde o cosi hodně dávného. Ale přesto dosud žije, není zapomenuta ani v tomto moderním čase.

Karl Friedrich May se narodil v roce 1842 v saském Ernstthalu jako páté dítě v rodině chudého tkalce. Mayovi přivedli na svět celkem čtrnáct dětí, devět z nich však nepřežilo první měsíce života. Karel, zprvu sužovaný zdravotními problémy, se ve škole projevil jako velmi nadaný žák. Musel si však na vzdělání přivydělávat. V roce 1856 začal studovat na učitelském semináři. Existenční situace jeho rodiny byla však velmi špatná a byla nejspíš i příčinou Karlových střetů se zákonem. Když si údajně „vypůjčil a nevrátil“ hodinky svého spolubydlícího, byl odsouzen a zavřel si cestu k učitelské kariéře. Pak se vydal na klikatou stezku krádeží a podvodů.

Karel May coby Kara ben Nemsi

Řešením jeho šikmé cesty se ukázal být jeho vypravěčský talent. Psát začal po propuštění z vězení v roce 1874. O čtyři roky později se už psaním mohl živit. Začal pracovat v časopise Deutscher Hausschatz a vyšly mu první romány. Zásadním přelomem v jeho kariéře pak byla spolupráce s mladým nakladatelem Friedrichem Fehsenfeldem. Ten se v roce 1892 rozhodl vydat knižně jeho cestovatelské příběhy. A potom i další dobrodružná díla. Úspěch byl obrovský. May konečně neměl žádné finanční problémy, jen poněkud přestával rozlišovat realitu a legendu. Sám se cítil být Old Shatterhandem a vydával mnoho úsilí, aby o tom přesvědčil své okolí. Jeho příběhy našly mnoho nadšených čtenářů v několika generacích. Především ty, které se v šedesátých letech staly předlohou pro filmové zpracování, stále těší romantická srdce. Jugoslávská krajina v roli Divokého západu, Lex Barker jako Old Shatterhand, Pierre Brice jako Vinnetou a podmanivá hudba Martina Böttchera. Autor by měl jistě radost.

Před sto deseti lety německý spisovatel Karel May zemřel.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související