Jak se od února promění Dvojka

27. leden 2019

Během posledních pěti let se posluchačská obec Dvojky zmenšila téměř o třetinu. Proto počátek letošního roku přináší na této stanici několik programových změn včetně nových pořadů i moderátorů, mezi kterými se objeví i známí herci či zpěváci.

Dvojka, to jsou především kvalitní zábavní a vzdělávací pořady. Podle Ondřeje Nováčka, programového ředitele Českého rozhlasu a pověřeného šéfredaktora této stanice, je „Dvojka v českém éteru ojedinělá a nenahraditelná stanice a takovou musí zůstat i do budoucna“. Pokles poslechovosti podle něj částečně souvisí s demografickým vývojem i s rozvojem internetu.

Chystané programové změny se samozřejmě nedotknou takzvaného rodinného stříbra Dvojky, tedy posluchačsky nejoblíbenějších pořadů jako Jak to vidí, Káva o čtvrté, Kolotoč, Hajaja, Meteor, Tobogan či nedělní pohádka. Vedle těchto léty prověřených jistot se v dvojkovém éteru objeví nové pořady a v roli moderátorů například Tereza Kostková, Halina Pawlowská, Miroslav „Meky“ Žbirka či Jan Rosák, přičemž svěžejší háv dostanou také staniční znělky, které budou i nadále vycházet z motivu Smetanova Vyšehradu. Změny se týkají především odpoledního a večerního vysílání a budou dávkovány postupně, v několika vlnách, aby si konzervativnější posluchači na novinky měli čas zvyknout.

Jedním z nových pořadů je od 14. ledna Dva na Dvojce sehrané moderátorské dvojice Jiřího Holoubka a Šárky Volemanové, která vždy od pondělí do pátku od 9.00 do 11.00 uvádí příběhy ze života posluchačů a známých osobností a společně s odborníky hledá cestu, jak se nejlépe vypořádat s životními peripetiemi.

Od 4. února od pondělí do pátku od 11.00 do 12.00 se na posluchače nově těší Tereza Kostková a Stáňa Lekešová v novém pořadu Blízká setkání, kam si moderátorky zvou známé hosty anebo ty, které stojí za to poznat. Novým pořadem Dvojky je od 4. února i humorné Pokračování za chvilku se spisovatelkou Halinou Pawlowskou, která každý všední den od dvanácti do jedné a poté ještě v repríze od půl deváté do deváté večer pobaví posluchače fejetony či humornými příběhy z běžného života.

Do nedělního poledního speciálu nazvaného Co Čech, to Němcová, vysílaného od dvanácti do jedné, si Pawlowská pozve zajímavé hosty. V Odpoledni s Dvojkou od pondělka do čtvrtka uvede moderátorka Iva Bendová zprávy, zábavu, rozhlasové skeče, povídání O původu příjmení, s Václavem Žmolíkem se porozhlédne Po Česku a do světa gastronomie se vypraví s Romanem Vaňkem. A s Janem Rosákem připraví novou soutěž, která vyvrcholí pravidelně v páteční Šťastné cestě.

Domácí i světové zlaté hity z padesátých až osmdesátých let nazvané Srdcovky od Dvojky od prvního únorového týdne vybírají a slovem provázejí Miloš Skalka a Josef Melen, a to vždy od pondělí do pátku od 19.00 do 19.45. Příznivci Miroslava Žbirky se mohou těšit na nový pořad Mám rád, v němž bude tato legenda československé pop music od 16. března uvádět vždy v sobotu dopoledne své oblíbené písničky.

Po delší odmlce přinese Dvojka v novém roce také několik desítek premiérových dílů oblíbeného pořadu Stopy, fakta, tajemství, v nichž Stanislav Motl provede od 4. února každé pondělí v podvečer posluchače napínavými objevy, které nalezl v archivech. Posluchači se mohou těšit od 5. února od 18.30 i na nový pořad Příběhy slavných značek, který vypráví příběhy lidí, jejichž nápady nás obklopují někdy i stovky let. V tentýž čas, ovšem v pátek, se od 8. února mohou posluchači těšit na týdenního průvodce kultovními českými filmy s názvem Bijáček, kterým bude provázet oblíbená tvář televizního Videostopu Jan Rosák.

Spustit audio

Více o tématu