Hvězdné války na startu. Den, kdy do amerických kin vstoupily Star Wars

16. květen 2022

Málokterý film dosáhl větší obliby než volný cyklus vesmírných pohádek (inspirovaný ovšem i westernovými stereotypy), podle úvodního příběhu nazvaných Star Wars. Psal se 25. květen 1977, když do amerických kin vstoupila první dokončená položka ságy zamýšlené jako devítidílný projekt (a teprve později, když celý epos spěl ke svému završení, bylo možné tuto část označit za čtvrtý díl v pořadí).

Právě zde začal režisér a současně producent George Lucas spřádat mezigalaktická dobrodružství Luka Skywalkera (Mark Hamill), jenž se neohroženě postaví proti všemocné říši zla. Na jeho stranu se postupně staví pronásledovaná princezna Leia (Carrie Fisherová), ušlechtilý rytíř Ben Kenobi (Alec Guinness) a také zprvu nijak nadšený pašerák Han Solo (Harrison Ford).

Pojetí jednotlivých titulů se liší, jakkoli celkové tematické zastřešení zůstává neměnné. V prvních Hvězdných válkách převažuje okouzlení technickými triky, pozornost se soustředí zejména na nebývale akční souboje kosmických lodí, napěchované ohňovými efekty. Postupně však sílí důraz na bizarní postavičky, s nimiž hrdinové vcházejí do kontaktu, a zvláště na linii jednou romantické, jindy dobrodružně komediální podívané. Přirozeně se proměnilo i herecké obsazení.

Star Wars Holiday Special

Také u nás vznikl kult Hvězdných válek, fanoušci se rádi předvádějí v kostýmech z nich, mezi ceněné rekvizity patří zejména světelné meče. V době vzniku se tento film u nás promítat nesměl (dokonce si vysloužil nařčení ze šíření nacistických myšlenek!), a když se zpožděním – až po pádu bývalého režimu – vstoupil pod názvem Hvězdné války na plátna tuzemských kin (stalo se tak v červenci 1991), panovala obava, že bude vnímán jako cosi již přece jen vyšumělého. Avšak tento úplně první film – a cyklus Star Wars mezitím rozkošatěl až k animovaným televizním seriálům – už dávno přistál mezi filmové legendy a setrvává tam podnes.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související