Ferlinghettiho století

10. březen 2019

Na velkolepou i tajemnou oslavu stých narozenin Lawrence Ferlinghettiho jsou zváni posluchači Schůzek s literaturou. Stanice Vltava je vysílá přímo v den Ferlinghettiho narozenin - v neděli 24. března.

„Když nemáš nutkání zpívat, neotevírej pusu,“ radí básníkům v textu s názvem Poezie jako podvratné umění Lawrence Ferlinghetti. Spisovatel, jehož dílo, podepřené aktivním, totiž aktivistickým životem ve jménu svobody jednotlivce, se stalo v šedesátých letech v USA rozbuškou takzvané beat generation, přestože Ferlinghetti vždy tvrdil, že stojí stranou tohoto proudu.

Duch Lorenzo

Nic to nemění na skutečnosti, že jeho nakladatelským schopnostem a také soudnímu procesu, o němž ještě bude řeč, vděčí za počáteční energii básníci jako Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Gary Snyder či Gregory Corso.

A tento duch, důvěrně zvaný též Lorenzo, se 24. března v San Francisku dožije sta let. Tedy století, během něhož se vylodil se spojenci v Normandii, vystudoval poezii na pařížské Sorbonně, vydal legendární sbírky poezie, založil nakladatelství, byl souzen pro šíření obscénní poezie, postavil se na stranu zatčených pořadatelů Jazzové sekce a také navštívil Prahu. Jednou, ale jaksi navždy. To všechno a snad také cosi navíc představí Schůzky s literaturou, které se stanou nevšední oslavou básníkových narozenin.

Lawrence Ferlinghetti, vlastním jménem Lawrence Monsanto Ferling, se narodil ve státě New York 24. března 1919. Jeho otec, italský imigrant, po příjezdu do Ameriky zkrátil rodné příjmení právě na Ferling, což Ferlinghetti později v dospělosti napravil a znovu přijal příjmení evropských předků. Část nesnadného mládí strávil u své tety ve Francii. Zít ovšem také musel ve státním newyorském sirotčinci - nebo později v sídle zámožné rodiny v Bronxville. Studoval na Riverdale Country Day School, na akademii v Massachusetts, na univerzitě v Severní Karolíně získal titul ze žurnalistiky. Poté narukoval do armády, po propuštění ze služby, získal magisterský titul na Kolumbijské univerzitě (1948) a o tři roky později doktorát z poezie na Sorbonně. V roce 1951 také opouští Paříž, aby se natrvalo usadil v San Francisku.

Světla velkoměsta

V roce 1953 zde začíná společně s Peterem D. Martinem vydávat časopis City Lights, pojmenovaný podle slavného filmu Charlieho Chaplina - Světla velkoměsta. Týž název neslo v červnu téhož roku založené knihkupectví - City Lights Bookstore, místo na Columbus Avenue, ktePromluví ré pomohlo rozpoutat beat generation. Další, kdo k tomu výrazně přispěl, byli američtí celníci, kteří v roce 1957 zadrželi zásilku knih, plujících do San Franciska z britské tiskárny. Obsahem zásilky nebylo nic menšího než Ginsbergovo Kvílení, již dříve v malém nákladu Ferlinghettim vydané a bleskově rozebrané. Následovalo knihkupcovo zatčení a obvinění z šíření obscénní poezie. Proces, který byl s Lawrencem Ferlinghettim a jeho kumpány později veden, se stal zkouškou svobody projevu i smýšlení. Jednoznačné vítězství dovolilo Ferlinghettimu proměnit City Lights Bookstore na zdroj svobodného šíření angažované i experimentální literatury.

Jako básník se Ferlinghetti představil v roce 1955 sbírkou Obrazy zmizelého světa (Pictures of Gone World), proslavila jej však sbírka z roku 1958, nazvaná Lunapark v hlavě (A Coney Island of the Mind). Témata angažovanosti, všudypřítomné korupce mocných, ale také vnímání zázraků života, v této knize definovaly dráhy, po kterých se bude Ferlinghettiho tvorba ubírat v následujících šedesáti letech.

Do Prahy přijel velikán Lorenzo v roce 1998 na Festival spisovatelů. Jeho jediná návštěva u nás se stala legendární už jen proto, že Ferlinghetti nebyl konformním turistou, zároveň však neopakoval divoké útoky na noční Prahu, jako to udělal před ním Allen Ginsberg.
S ohlasem, kterého se nedostane kdejaké rockové hvězdě, americký básník strhl svými vystoupeními pražské publikum, městu daroval také báseň Reky světla, kterou napsal během jediné noci v bytě malířky Ivy Vodrážkové a jejího muže. S Českem však kontakt neztratil ani po svém odjezdu do San Franciska.

Sto svíček

Jednou z důležitých připomínek Ferlinghettiho života a díla se v den jeho narozenin stanou vltavské Schůzky s literaturou. Jejich autor Jiří Klimeš připravil pod kabaretním názvem Sfouknout sto svíček hodinový fiktivní večírek na básníkovu počest. Na neotřelé rozhlasové party vystoupí celá řada gratulantů, kteří pomáhají dílo Lawrence Ferlinghettiho zpřístupňovat českému publiku. Ať už je to amerikanista Josef Jařab, který své studenty učí jeho básně zpaměti, překladatelé Ferlinghettiho díla Sylva Ficová a Luboš Snížek nebo básník Pavel Rajchman, který sanfraciskému bardovi věnoval báseň. Hudební inspiraci v oslavencově díle nalezla Hana Lundiaková alias Stinka, slovenští rapeři Bene a Lyrik a jejich uskupení Modré hory přispěli skladbou složenou pro Český rozhlas a pro tento pořad. Večírek obohatí také Iva Vodrážková, která přečte úryvky ze svých deníků, oslava pak bude samozřejmě protkána Ferlinghettiho poezií, která se ve scénáři stala východiskem pro krátký milostný příběh. Zazní také vybrané pasáže ze zatím poslední, dosud nevydané autorovy novely Chlapec (Little Boy).

Nebylo to v okamžiku vzniku tohoto článku ještě jisté, ale je možné, že v pořadu zazní také autentický současný hlas básníka Ferlinghettiho, který si přál být na chvíli s posluchači Vltavy v kontaktu.

Spustit audio

Více o tématu