Designblok na téma udržitelné výroby

13. říjen 2019

Ani jedenadvacátý ročník mezinárodního festivalu designu Designblok se nevyhne aktuálnímu tématu řešení klimatické krize. ‚‚Může design nastavit bariéru přebujelému konzumu? Přizvali jsme špičkové odborníky, aby nám pomohli nalézt odpověď," říká Jana Zielinski, ředitelka přehlídky, jež do hlavního města i regionů přivede stovky designérů, módních návrhářů, výrobců i škol.

Kromě rekordně obsazené výstavy se mohou návštěvníci od 17. do 21. října těšit na dvě konference, řadu přednášek a workshopů, kde budou silně rezonovat motivy udržitelné výroby. Atraktivní jsou i chystané cesty za designem - třeba do industriálního prostoru Uhelného mlýna v Libčicích nad Vltavou nebo do tradičních skláren Ruckl a Bomma. Architekturu hlavní výstavy Designerie, jež bude umístěna ve střední hale Průmyslového paláce na pražském Výstavišti, vytvořila Lucie Koldová. „Prostor je řešen jako všeobjímací universum, ve kterém jsou zastoupeny různé oblasti lidského života a práce, navíc bez hranic a bariér," vysvětluje. V Designerii nebude chybět třeba vesmírný modul, roboty, bludiště nebo vynálezy pomáhající v zemích třetího světa. Hlavním lákadlem může být výstava prací hvězdného Jaye Osgerbyho pro kultovní švýcarskou značku Vitra, zabývající se bytovým a kancelářským nábytkem.

Tři zásadní prostory Designbloku - Superstudio, Openstudio a Art House - nabídnou instalace dalších firem, designérů a umělců. V Superstudiu bude k vidění výstava Johannese Torpeho pro rodinnou firmu Moroso, světově uznávaného výrobce polstrovaného sedacího nábytku. Z tradičních českých výrobců se představí Ton, Ravak, Jelínek a řada dalších. Openstudio představí výběr nejlepších evropských diplomových prací nastupující generace designérů a módních tvůrců. Art House dá v zatemněném prostoru vyniknout objektům holandských designérů, ale představí i české autory, Jana Kalába nebo studio Dechem.

Takhle vypadá židle od designérské superhvězdy Johannesa Torpeho

Na přehlídkovém molu Designbloku se představí Ukrajinka Irina Dzhus a Tomasz Armada z Polska, součástí zahájení bude přehlídka Grand Designérky roku 2018 Terezy Rosalie Kladošové. A oč ještě nepřijít? Třeba o uměle generovaný vítr a hypnotickou videosmyčku rozbouřeného moře v Art House...

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více o tématu