Bohumila Grögerová slaví setiny! Básnířku a překladatelku připomíná výstava v letohrádku Hvězda

25. červenec 2021

Spisovatelka, překladatelka, básnířka a autorka rozhlasových her Bohumila Grögerová by 7. srpna oslavila sté narozeniny.

Dárkem k nedožitému jubileu je výstava Setiny v pražském letohrádku Hvězda. Indoložka a dokumentaristka Hana Nováková tentokrát v roli kurátorky navázala na přátelství, které ji s básnířkou pojilo od vzniku dokumentárního portrétu z roku 2013 – Hana Nováková jej natočila ještě jako studentka FAMU pod názvem Vidím tě ve slovech, která nevidím.

Vzájemné zrcadlení neboli blízce osobní vztah zachycený v dialogu pátrajícím po hranicích zobrazovaného a zobrazujícího je jedním z konceptů, na nichž výstava vyrůstá, podobně jako tomu bylo i u filmového portrétu. Jak v dokumentu, tak v celé výstavě je Hana jako režisérka nebo jako kurátorka přítomná výrazněji, než bývá u dokumentárních portrétů či retrospektivních výstav zvykem.

Josef Hiršal a Bohumila Grögerová

Na tento zprostředkovaný pocit se lze dobře napojit: stěnu schodiště – kostry domu, jak by řekla – lemuje seznam přečtené literatury, který si spisovatelka systematicky vedla. V  jedné z místností návštěvník nalezne nábytek snad přímo přestěhovaný z Bohumilina bytu, šuplíky plné textů a poznámek. V jedné z polic lze dokonce přivonět k básnířčině  oblíbenému parfému, po zemi se povalují knihy její a Hiršalovy (Josef Hiršal byl životním a také uměleckým partnerem Bohumily Grögerové). Do poslední místnosti se návštěvník dostane pouze v případě, že dokáže rozluštit hádanku.

Výstava jako by byla nejvíc ze všeho pokračováním hry, kterou spolu dvě ženy rozehrály a nedohrály. V návaznosti na spisovatelčino dílo se ta ze dvou přítelkyň, která ještě stojí na břehu živých, nenechává odchodem těla druhé odradit – hraje dál.

Po celé léto bude výstavu doprovázet bohatý kulturní program a sama výstava potrvá do 31. října.

Spustit audio

Související