Bloomberg: Nová čínská politika tří dětí je krok správným směrem, ke zvrácení demografických trendů stačit nebude

1. červen 2021

Čína rodinám povolí tři děti, a to ve snaze změnit demografické trendy. Jak připomíná agentura Bloomberg, čínská populace rychle stárne a porodnost je nízká. Peking postupně reformuje svou rodinnou politiku, a už od roku 2016 povoluje děti dvě. Reforma ale neměla na porodnost vliv, je tak otázka, jestli nové uvolňování skutečně povede k trvalejšímu růstu populace.

Změna politiky porodnosti spustila vlnu kritiky a posměchu na sociálních sítích, píše Bloomberg. Mnozí poukazují na to, že rodiny s dětmi mají už tak co dělat, aby uživily sebe. Navíc podporují prarodiče a ještě splácejí půjčky.

Čtěte také

Objevují se obavy i o zaměstnanost žen. Řada lidí má strach, že získat práci pro ně teď bude ještě obtížnější, protože není pravděpodobné, že by podniky byly ochotné nést náklady spojené s větším počtem potomků zaměstnankyň.

Podle agentury je politika tří dětí jistě krok správným směrem. Sama o sobě ale nebude stačit k tomu, aby zvrátila dopady demografického vývoje na ekonomiku. Čína musí začít víc podporovat rodičovství a měla by také co nejdřív zvýšit věkovou hranici pro odchod do důchodu. Jen tak bude mít šanci zpomalit akutně hrozící úbytek pracovních sil.

Bude Izrael bez Netanjahua v čele?

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se ze všech sil snaží zmařit sestavení koalice, která by bez něj postavila vládu, píše The Washington Post. Netanjahuovi přívrženci označili jako zrádce pravicové strany, které se k širší a různorodé koalici chtějí připojit. Nejméně dva politici se stali terčem hrozeb, kvůli kterým jsou teď pod ochranou policie.

Čtěte také

Tenze rostou ve chvíli, kdy se politici napříč stranami snaží najít model, ve kterém by dokázali vládnout bez Netanjahua. Jsou mezi nimi i jeho bývalí spojenci, podotýká list. Mezi nimi šéf Pravice Naftali Bennett, který v neděli podpořil koalici, ve které dosavadní premiér nebude. Netanjahu Bennetta obvinil ze zrady a vznikající koalici označil za bezpečnostní ohrožení Izraele.

Právě Bennett by se podle médií měl stát prvním z rotujících premiérů v čele nové vlády. Pak má nastoupil Jair Lapid, který je teď pověřen jejím sestavením. Když se koalici podaří do středeční půlnoci najít dostatečný počet mandátů v Knesetu, skončí tak víc než dvouletá patová situace reprezentovaná čtyřmi parlamentními volbami, ve kterých žádná ze stran nezískala potřebnou většinu.

Posílí WHO?

Členské státy Světové zdravotnické organizace po dlouhých debatách přijaly rezoluci o posílení WHO.

Čtěte také

Jak píše chorvatská agentura Hina, detaily reformy je ještě potřeba dojednat, některé země totiž mají obavy o svou suverenitu a zdráhají se dát WHO větší pravomoci. Úpravy by měly pomoct lépe zvládat případné budoucí pandemie.

Na potřebu reforem poukázalo hned několik zpráv nezávislých odborníků. Jejich výtky se týkaly zejména systému včasného upozornění a prevence. V jedné ze zpráv se například uvádí, že se pandemii dalo předejít, kdyby WHO vyhlásila nejvyšší stupeň globální zdravotní nouze dřív, a ne až koncem ledna 2020, připomíná Hina.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související