All My Loving... Paul McCartney – slavný Brouk, který nestárne

6. červen 2022

Byl 6. červen roku 2004, když v otevřeném vysočanském areálu mohlo třicet tisíc lidí poprvé v Praze slyšet Paula McCartneyho. Až nostalgicky zněly jeho písničky z období Beatles jako All My Loving, Penny Lane, Hey Jude…

Paul se narodil za války (18. června 1942) v Liverpoolu, jeho matka byla porodní asistentka, otec pracoval jako dobrovolný hasič. Rodina nebyla nijak majetná, žila v sídlištním bytě. Když bylo Paulovi patnáct, seznámil se s o rok starším Johnem Lennonem, který v té době už hrál se skupinou Quarrymen. Jak bylo tohle setkání zásadní, víme velmi dobře. V roce 1960 vystupují čtyři mladíci (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Stuart Sutcliffe, teprve v roce 1962 ho nahrazuje Ringo Starr) poprvé pod značkou Beatles a během deseti let vytvoří zásadní alba, z nichž každé posune rockovou hudbu dál svou vynalézavostí, hudebností, provokativností.

Kapela The Beatles, zleva George Harrison, Paul McCartney, John Lennon a Ringo Starr

Po rozpadu Beatles zakládá Paul McCartney se svou ženou Lindou úspěšnou kapelu Wings a pokračuje v koncertování i ve skládání, mimo jiné spolupracuje s Michaelem Jacksonem (hit Say Say Say) a Stevem Wonderem (Ebony And Ivory). V sedmdesátých letech vydává dvanáct alb, v osmdesátých osm, v devadesátých čtrnáct a v prvním desetiletí nového tisíciletí dvanáct. V dekádě, v níž dovršuje šedesátku, vystoupí poprvé na festivalu v Glastonbury a vydá se na devět světových turné.

Matka byla porodní asistentka, otec pracoval jako dobrovolný hasič.

Skvělý baskytarista, kterého pro tenhle nástroj přemluvili v roce 1960 hoši z nově vznikající kapely, výborný klavírista a zpěvák, skladatel, kterému vedle písniček není zatěžko skládat filmovou nebo symfonickou hudbu (Liverpoolské oratorium), osmnáctinásobný držitel Grammy, dvojnásobný člen Rokenrolové síně slávy, nositel Řádu britského impéria i Čestný rytíř britského impéria Sir James Paul McCartney oslaví v červnu osmdesátku. Dva dny předtím ukončí své americké turné Got Back Tour 2022, na které naváže v říjnu v Evropě. Kromě Londýna, Paříže, Berlína a dalších měst ho znovu uslyšíme i v Praze.

Spustit audio

Související