Alena Zárybnická: V Alpách může jezdit na kole každý

14. červenec 2021

Alena Zárybnická hlásí v televizi počasí už přes čtvrt století a v rozhlase má zase své Zálety. Ráda sportuje a nyní jí vychází kniha Alpami na kole, v níž chce čtenáře přesvědčit, že po Alpách může jezdit na kole každý.

Po knižní verzi vašich rozhlasových rozhovorů Zálety s Alenou Zárybnickou vám vychází další kniha, tentokrát Alpami na kole. Co vedlo k jejímu vzniku?

Už v době, kdy jsem začala v Alpách na kole jezdit, jsem přemýšlela, že by bylo fajn lidem sdělit, že na kole tu může jezdit v podstatě každý, kdo má hory rád. Řada lidí se toho zbytečně obává, protože si myslí, že na to nemá fyzičku. To byl důvod, proč jsem si o svých cestách na kole po Alpách psala různé poznámky. Část mých postřehů pak vyšla v časopise Cykloturistika a odtud byl jen krok vydat zápisky knižně.

Jak dlouho jezdíte po Alpách na kole?

Alpy miluji. Je to tak deset dvanáct let zpátky, co jsem si pořídila kolo, na němž se tam dá jezdit a na kterém to tělo tolik nebolí. Mám ráda hory a nevadí mi, jaký druh pohybu v nich podnikám. Nejsem sportovkyně, a proto chci výletům popsaným v knize dávat i jiný než sportovní rozměr, aby člověk dané místo poznal ze všech možných úhlů, které nabízí, ať už je to kultura a historie, gastronomie nebo meteorologie. Samozřejmě nejsem znalkyní tamní historie či kultury, ale zajímá mě, jak se poučit z toho, co na daném místě prožívali naši předci.

Alena Zárybnická na kole v Alpách

Vaše kniha je netradičním průvodcem po Alpách. Nejen, že nabízí odbočky do historie, gastronomie či meteorologie, ale obsahuje i QR kódy, které si čtenář může stáhnout do mobilu a získá tak navigaci nových tras.

Ano, chtěla jsem, aby moje knížka byla jiná než ty, které už o Alpách existují a jež mi byly často inspirací, kam se podívat a co vidět. Většina těch průvodců vznikala v době, kdy QR kódy a podobné aplikace nebyly k dispozici. Já sama jsem většinou jezdila naslepo, nedělá mi problém projet Alpy jen s obyčejnou mapou a někdy omylem třeba odbočit a podívat se tak jinam. Na druhou stranu jsou QR kódy skvělé, když si chce člověk trasu předem dobře naplánovat podle počasí a svých možností. Jde o urychlení dnešní rychlé doby. 

Jste známá tím, že brázdíte hory také na skialpech. Plánujete i průvodce po skialpinistických trasách?

Takhle jsem o tom ještě nepřemýšlela. Natáčíme pro Českou televizi sportovní seriál Na skialpech přes hory a každý rok nás hlavně trápí, jestli dokážeme nastavit podmínky tak, abychom mohli natočit další řadu. Už máme za sebou šest sérií. Letos jsme si kvůli pandemii a s tím souvisejícím komplikacím museli dát roční pauzu a už nyní přemýšlíme, co bude příští zimu. Zatím tedy zůstávám u televizního formátu. Kniha by mě lákala, ale na všechny své nápady, které mám, je dvacet čtyři hodin málo!

Čím dalším ještě žijete?

Pro mě zůstává i po dvaceti pěti letech v televizi zásadní radostí počasí jako takové. V různých podobách mě provází životem a dovedlo mě k lásce k horám, ke skialpinismu i k létání. Je to spojka všeho, co dělám.

Spustit audio

Související