Zpěvačka, spisovatelka, šamanka... Patti Smith slaví pětasedmdesát

20. prosinec 2021

Z ikonických fotek od Roberta Mapplethorpa nás velkýma uhrančivýma očima skenuje nevšedně krásná žena, jíž ostře řezané rysy tváře a hříva nepokojných havraních vlasů propůjčily lehce divošské vzezření. Patti Smith. Zpěvačka, spisovatelka, šamanka.

V polovině sedmdesátých let uchvátila debutovou deskou Horses a s kapelou Patti Smith Group, v níž tehdy působil i český emigrant Ivan Král, se zařadila do popředí vřící newyorské punkrockové scény. Dnes je žijící hudební legendou, ale píše a vystupuje stále – dalšího z jejích pražských koncertů se (snad) dočkáme napřesrok v červenci.

Narodila se 30. prosince před pětasedmdesáti lety v Chicagu, otec pracoval v továrně, matka jako servírka, přesto Patricie odmala toužila stát se umělkyní. Původně chtěla být malířkou či básnířkou, ale záhy usoudila, že svět osloví nejsnáze a možná nejúčinněji prostřednictvím rockové hudby. V jedenadvaceti odešla z domova do New Yorku, prý jen s pár kousky oblečení a knížkou básní Arthura Rimbauda, ale zato s velkým odhodláním tvořit a prostřednictvím umění burcovat lidi. To se jí podařilo, a to hned na několika frontách. Stala se jednou z nejvýraznějších zpěvaček rockové historie, ale základem její hudby i beletrie vždy byla vlastní svébytná poezie.

Patti Smith

Patti Smith k sobě můžeme nechat promlouvat prostřednictvím četných alb, kromě Horses patří k nejvýznamnějším nahrávky Radio Ethiopia nebo Gone Again, ale i řady knižních titulů – vedle vzpomínkové knihy Just Kids (Jsou to jen děti) je mimořádně podmanivá i její cestovatelská „automapa vlastního života“ M Train, v níž skládá hold svým literárním oblíbencům, Sylvii Plathové, Jeanu Genetovi nebo Robertu Bolañovi. Napsala v ní: „Věřím v pohyb. Věřím v bezstarostný balón, svět. Věřím v půlnoc a v hodinu poledne. Ale v co dalšího věřím? Někdy ve všechno. Někdy v nic.“

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související