Žena, který vymyslela panenku Barbie. Před dvaceti lety zemřela Ruth Handlerová

19. duben 2022

Nemusíme být právě obdivovateli té superštíhlé postavičky, přesto je dobré pohlédnout na její historii. Mnohým to jméno mnoho nenapoví, ale stačí zmínit její roli ve světě hraček a byznysu a hned se nám rozjasní. Ano, Ruth Handlerová, spoluzakladatelka firmy Mattel a především žena, která vymyslela panenku Barbie.

Mattel začínal jako „garážová firma“ pánů Harolda Matsona a Elliota Handlera. Bylo to zprvu rámařství, v němž byl vedlejším produktem nábytek pro panenky z výrobního odpadu. Výroba a prodej hraček se ale zakrátko staly hlavní náplní firemní činnosti. A značka Mattel brzy patřila už jen manželům Handlerovým, kterým Harold Matson prodal svůj podíl.

Barbie v norkových kožiších

Z „životopisu Barbie“ se dozvídáme, že se narodila ve Willows ve Wisconsinu jako Barbie Millicent Roberts a stala se modelkou. To je ovšem fikce. Na počátku její existence byl nápad, který se dostavil, když paní Handlerová láskyplně sledovala, jak si s panenkami hraje její dceruška Barborka. Ukázalo se, že vytvořit hračku podobnou opravdové lidské postavě, byl skvělý nápad. A také výnosný. Firma panenku představila 9. března 1959 na veletrhu hraček v New Yorku. Měla úspěch. Postupně se jí podařilo, jak si přála její tvůrkyně, „stát se symbolem svobody a možností pro mladé dívky a ženy“. Barbie se totiž nemusela spokojit jen s rolí Kenovy přítelkyně s vášní pro nákupy. Postupem času se díky outfitům a doplňkům stala snad čímkoli, po čem mohou toužit dívky v dětském věku i ty pokročilejší. Bylo to už více než 125 profesí, mezi nimiž nechyběla ani pozice prezidentky USA.

Barbie se nemusela spokojit jen s rolí Kenovy přítelkyně s vášní pro nákupy.

„Věřím,“ řekla Ruth Handlerová, „že volby a možnosti, které Barbie představuje, pomohly k jejímu počátečnímu úspěchu a přispěly k první velké vlně žen, které se objevily v managementu a netradičních profesích.“

Před dvaceti lety Ruth Handlerová, „maminka“ nejprodávanější panenky na světě, zemřela ve věku 85 let.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související