Zatkněte Jana Korandu! Předobrazem hlavního hrdiny Casablancy byl možná český odbojář

Co má společného hrdina slavného amerického filmu Casablanca Victor Laszlo s hrdinou českého odboje Janem Korandou? Možná se inspirací hlavního hrdiny hollywoodského filmu skutečně stal český odbojář, ovšem ve skutečnosti se jmenoval Jan Smudek.

Ve vysílání BBC se Smudkův příběh v roce 1942 objevil jen v obecných rysech a pod cizím jménem Jan Koranda, odkazujícím na husitské bojovníky.

Smudek byl skutečně významnou postavou českého odboje. Byl to člověk, který se postupem času doslova „prostřílel“ z protektorátu do zahraniční armády a stal se příslušníkem Britského královského letectva.

Filmová stopa

Smudkovy činy v protektorátu se staly proslulými – za účelem získání zbraně nejprve v Kladně přepadl německého strážníka a přitom ho v potyčce zastřelil. Poté se mu podařilo zlikvidovat ještě několik mužů v nacistické uniformě a po dramatických peripetiích se nakonec dostal s pomocí odbojových pracovníků doslova přes půl světa do Velké Británie.

Svého času se jednalo o nejhledanějšího muže v protektorátu a jak říká historik Petr Koura, stopy Smudkova příběhu se dostaly i do uměleckých děl té doby: do gruzínského filmu Nepolapitelný Jan a právě do Casablancy, kde vystupuje postava vůdce odboje české národnosti, zřejmě inspirovaná také Smudkovým příběhem.

S Petrem Kourou připomíná legendárního Jana Smudka publicista Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související