Vyňuňaný cestopis Terezy Ramba

13. duben 2020

Tereza Voříšková, od loňska Ramba, filmovou akademií před nedávnem dekorovaná Českým lvem jako nejlepší herečka loňského roku, zásobovala v posledních letech na Instagramu své followery nápaditými i tajemnými cestovatelskými statusy. Není divu, že zajímavě napsané postřehy a atraktivní fotky z různých koutů světa přilákaly nakladatele a výsledkem je knížka DobroDruhům.

„Jsem úplně mokrá potem a vzduchem. Černý kořeny vylézají z červený hlíny a barví půdu okolo sebe. Zvuk, kterej má takovou frekvenci, že i insomniaci a lidi s tinnitusem budou večer spát. Obrovské pavoučice. Mám arachnofobii, takže k ní jdu co nejblíž. Takhle se to se strachama musí." Status z cesty laoskou džunglí je typickou ukázkou jazyka knížky. Maximální autenticita, popis prostředí „oholený" až na dřeň, stručnost a fragmentárnost sdělení, zásadně osobní tón.

Deníkové zápisky mapují Tereziny cesty z posledních několika let. Navštívila kolem dvacítky zemí, v Kanadě zkoumala rozdíl mezi grizzlym a baribalem, v Peru obdivovala hrobky Inků ve skále a ruiny v Pisacu, ve Vietnamu proplula zátokou Ha Long Bay, v Los Angeles ji vydrhli v korejských lázních, na severním pólu se válela nahá ve sněhu a řídila husky spřežení, na pouti do Santiaga de Compostela spala v ubytovně pro devadesát lidí – a všichni večer jedli čočku...

ramba_dobrodruhum


Ano, Tereza Ramba vládne kromě jiného i humorem: „Neřiďte bosí a v podvlíkačkách. Když někoho ťuknete, oblíkněte se předtím, než vylezete z auta se omlouvat. Tedy v případě, že jste ťukli auto ženě," píše v resumé, jež uzavírají jednotlivé kapitoly, v tomto případě líčení toulek po Skalistých horách.
Titul DobroDruhům je atraktivní nejen osobností pisatelky, brněnské nakladatelství BizBooks ho rovněž mimořádně vypravilo. Kniha je svázána takzvanou japonskou vazbou, vycházející z čínského tradičního knihařství, na přírodně bílém papíru se vyjímají stovky fotografií i ilustrace Tereziny sestry Sáry Voříškové.
Jak pravila autorka, knížku chtěla udělat pořádně, „vyňuňat" si ji.
A to se jí povedlo.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související

Více o tématu