Veteráni se vracejí do Vietnamu. Spike Lee a jeho Bratrstvo pěti

23. květen 2021

Černošského režiséra Spikea Lee si vybavíme jako autora závažných děl, která uvedla i Česká televize: Jednej správně, Krvavé léto, 25. hodina. Jeho nejnovější snímek Bratrstvo pěti je dostupný na Netflixu.

Vypráví o hrstce stařičkých vietnamských veteránů, kteří se po půlstoletí od války vypraví do Vietnamu jednak kvůli ostatkům svého velitele, ale hlavně kvůli zlatému pokladu, který tam kdysi zanechali.

Sotva překvapí, že hrdinové jsou černé pleti a že řeší nejrůznější traumata spojená s jejich rasovým původem, pronásledují je trýznivé zkušenosti s všudypřítomnou diskriminací. Ani vztahy mezi nimi nejsou jednoduché, jeden z nich třeba patří mezi obdivovatele bývalého prezidenta Trumpa, což jeho kamarádi vůbec nechápou.

Spike Lee, natáčení filmu Bratrstvo pěti

Bratrstvo pěti má vcelku složitou vypravěčskou strukturu: inscenuje nejen dávné boje ve vietnamské džungli (a tehdy mladí protagonisté si uchovávají své nynější vzezření – že by se Lee inspiroval Bergmanovými Lesními jahodami?), ale navíc přidává dokumentární mozaiku tehdejších společenských událostí, rasových nepokojů a jejich potlačování.

U filmu snadno vystopujeme návaznost na některé klasické tituly, ať již je to Hustonův Poklad na Sierra Madre (co s lidmi provede vidina bohatství), nebo Coppolova Apokalypsa (pronikání na nepřátelské území). Oproti konfliktní válečné minulosti vystupují do popředí téměř pohlednicovité záběry současného Vietnamu, avšak o to zřetelnější je vyhřezlá „politicky korektní“ dikce. Téměř anekdoticky pak vyznívá zjištění, že v původní verzi scénáře byli všichni hrdinové bělošští…

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související

Více o tématu