Věra Nosková: Cestovky a cestování

20. leden 2022

Je velký rozdíl mezi organizovanou krátkou dovolenou a třeba dvouměsíčním cestováním na vlastní pěst.

Cestovní kanceláře vás mnohdy prohánějí po spřízněných restauracích, výrobnách koberců, kožených oděvů a památečních sošek, které rozhodně nejsou, jak prodejci tvrdí, z místního lomu, ale z plastu a z Číny.

Vláčí vás po provozovnách a obchodech, s nimiž mají domluvenou pro sebe, nebo pro cestovku provizi, pokud si něco koupíme, k čemuž jsme opětovně vyzýváni. Párkrát jsme to zažili.

V posledních šesti letech se se synem Jiřím, skvělým fotografem, pohybuji v dalekých a exotických krajích dlouhé měsíce na vlastní pěst. Máme s sebou notebooky a průběžně na nich pracujeme, nejsme tedy odkázáni na krátkou dovolenou.

Musíme se smát, když vidíme, že sedm dní v Koh Samui stojí s pouhou snídaní přes 40 tisíc. Za tuto částku dokážeme žít v Thajsku i s cestováním po celé zemi a stravováním přes celý den šest týdnů.

Nebydlíme ovšem v nejdražších hotelech, víme dobře, že levného ubytování je tam spousta a skvělého papání u pouličních vývařoven právě tak.

Nejdražší je letenka, ale když jste v zemi dlouho, vyplatí se, ostatně její cena se dá snížit, když si ji koupíte v předstihu několika měsíců. Téměř vše se dá předem zajistit na internetu.

Je ale třeba dodat, že covidová pandemie změnila situaci k horšímu. Takže čekáme, sledujeme situaci v Thajsku, Vietnamu i jinde a doufáme, že bude líp. Zatím vypadá dobře Srí Lanka.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související