Věra Nosková: Balijský templ Gunung Kawi Sebatu

13. červenec 2023

V třicetistupňové výhni jsme se nechali odvézt k templu Gunung Kawi Sebatu. Netušili jsme, co nás čeká. Symbióza staveb, mnoha soch bizarních bohů a démonů, tekoucí vody a tropických rostlin, nádherných, barevných, vysokých, kvetoucích.

Otevřela se přede mnou scenérie z pohádky. Na pozadí svahu porostlém tropickými rostlinami stála členitá hinduistická svatyně obklopená sochami a nádhernou florou s velkými listy, před ní se třpytila vodní nádrž s červenými a zlatými kapry.

Žádný výjev krajiny stvořené lidmi ruku v ruce s bujnou přírodou mě nikdy tak nedojal. Chodili jsme po tom obrovském komplexu svatyň, vše tu mělo lidská měřítka, kromě některých stromů, které dosahovaly nebeských výšin, poslouchali jsme zurčení vody, ptačí zpěv, sledovali motýly, fotili jsme, přivolávali se navzájem k dalším a dalším průhledům, hodům pro oko a duši.

Byly tu nádrže, do nichž proudila z chrličů voda a sem tam někdo do nich vstoupil, aby se rituálně omyl ve svaté vodě, hinduisté přikládali hlavy pod chrliče.

A tu náhle vidím tři bílé tváře, jednu ženu a dva muže, kteří napodobují spínání rukou balijského průvodce a vstupují, oblečeni do sárongů, v náboženském vytržení do nádrží.

Neradi jsme odcházeli, já plna obdivu k balijské přírodě a fantastické estetice a výtvarným projevům hinduismu a syn Jirka s kartami plnými fotek.

autor: Věra Nosková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.