Ve sporu britských a francouzských rybářů zatím nechce ustoupit ani jedna ze stran, píše server BBC

7. květen 2021

Londýn odvolal dvě hlídkové lodě britského námořnictva vyslané k ostrovu Jersey kvůli sporům s rybáři z Francie. Downing Street nicméně vzkázala, že plavidla budou v pohotovosti pro případ, že by se situace znovu vyostřila, píší světová média. Napětí opadlo po té, co se francouzští rybáři po jednání s vládou ostrova Jersey rozhodli ukončit svou protestní akci. Obě strany ale upozornily, že zásadní spor se vyřešit nepodařilo.

Důsledky brexitu dopadají jak na francouzské rybáře, tak majitele lodí z ostrova Jersey, píše The Guardian.

Čtěte také

„Nemůžeme pracovat v rámci nových licencí, které omezují jak počet dní, ve kterých můžeme lovit, tak i druhy, které smíme chytat,“ cituje list Francouze, který se účastnil protestu u hlavního přístavu ostrova Jersey. Podle normandských a bretaňských rybářských federací se omezení týkají zhruba 250 francouzských lodí a ohrožují živobytí asi 900 rodin.

Francouzské úřady v Granville a St-Malo už před několika dny vyjádřily nesouhlas s politikou vydávání rybářských licencí správou ostrova Jersey tím, že tamním rybářům zakázaly prodej jejich úlovků v přístavních tržnicích. Jejich francouzští kolegové ale měli pocit, že musí uspořádat mnohem důraznější protest. K němu se nakonec připojilo i pár ostrovních plavidel, jejichž majitelé jsou k vládě Jersey kritičtí, píše list.

Ustoupit podle všeho nehodlá ani jedna ze stran. List cituje francouzské rybáře, podle kterých je teď na Paříži, aby se jich zastala a spor vyřešila. Protestem se jim prý ale alespoň podařilo přilákat pozornost k tomuto post-brexitovému problému. Podle komentátora BBC se jim to podařilo.

Francouzští rybáři zuří

Rybáři z Francie podle něj zuří, ale jsou také otřesení změnou podmínek své práce a mají strach o své živobytí. Vždyť někteří z nich dostali povolení lovit ve vodách Jersey jen několik dní v roce. Teď se o jejich situaci ví a je na francouzské vládě a také Bruselu, aby se jejich situace vyřešila. Rybáři mají pocit, že svůj úkol splnili, alespoň pro tuto chvíli.

Čtěte také

Redaktoři BBC se zamýšlejí i nad tím, jak by mohla reagovat Francie. Paříž pohrozila zastavením dodávek elektrické energie, kterou na Jersey přivádí podmořskými kabely. Podle britské stanice francouzská vláda teoreticky má právo k takovému kroku přistoupit, musela by ale napřed dokázat, že skutečně došlo k porušení brexitové dohody, což ale nějakou chvíli potrvá.

Evropská komise stojí za Francií, a i když ji Británie o nových licencích informovala, nebylo to prý s dostatečným předstihem. Tyto problémy technického rázu jsou řešitelné dalším vyjednáváním, i když to bývá v otázkách rybolovu vždy dost náročné.

BBC připomíná, že spor ohledně rybolovu ve vodách kolem ostrova Jersey přichází v poměrně citlivém období, kdy britští a unijní úředníci dojednávají obecnější podmínky a kvóty pro rybolov.

Dojde k uvolnění patentů vakcín?

Německo odmítá návrh americké administrativy prezidenta Joea Bidena, podle které by se měly dočasně uvolnit patenty pro výrobu vakcín proti nemoci covid-19, píše Deutsche Welle. Berlín trvá na tom, že ochrana intelektuálního vlastnictví je zdrojem inovací a tak to musí zůstat. Vládní prohlášení současně zdůrazňuje, že Německo plně podporuje program Covax, který má zpřístupnit vakcíny co nejvíce lidem po celém světě.

Čtěte také

Předsedkyně Evropské komise Ursula vod der Leyenová prohlásila, že je otevřená diskuzi na téma dočasného zrušení patentových pravidel. Téma řešila Světová obchodní organizace už loni v říjnu, když po ní uvolnění patentů na vakcíny a podpůrné léky žádaly Jihoafrická republika a Indie.

V dubnu instituce uvedla, že pouze dvě desetiny procenta ze 700 milionů vakcín distribuovaných po světě, se dostaly do rozvojových zemí. Tragické následky této nerovnováhy jsou podle listu teď vidět v Indii.

Nicméně, jak píše portál, těžko očekávat, že by se o uvolnění patentů rozhodlo rychle, protože je k tomu zapotřebí souhlasu všech 164 členských států WTO. Podle Deutsche Welle je otázka, jak přístupné by byly jednotlivé země k nějakému kompromisnímu řešení.

Důležitou roli sehraje nejspíš přímočarost Bidenova návrhu, který se týká čistě jen vakcín. Tlak na ostatní členy by mohlo zvýšit i předložení upraveného požadavku Jihoafrické republiky a Indie. Když bude vůle ke kompromisu, návrh má šanci projít, soudí pozorovatelé.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku v audiu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.