V Rumunsku se ošetření vyhněte. Dokument Colectiv je děsivá výpověď

31. květen 2021

Rumunské filmy nepodceňujme, vznikají tam díla hodnotná a oceňovaná, byť málokdy vítaná diváky včetně českých.

Režisér Alexander Nanau se v dokumentu Colectiv, dostupném na platformě HBO Go, odrazil od tragického požáru v bukurešťském nočním klubu Colectiv, kde byla v roce 2015 porušena snad všechna bezpečnostní opatření. Neštěstí si vyžádalo desítky obětí: jenže většina z nich skonala až v nemocnicích, a to nikoli na následky popálení, nýbrž kvůli druhotné nákaze, která se tam šířila vinou nefunkční dezinfekce (byla desetkrát zředěnější nežli vyžadovaly předpisy!) a také kvůli lhostejnosti ošetřujícího personálu. Červi (nebo larvy?) mrskající se v nezhojených ranách „ošetřovaných“ nebožáků patří k nejděsivějším výjevům.

Jenže režisér, pozvolna skládající svou děsivou výpověď, nemapuje srdcervoucí osudy pacientů (větší prostor získává jen zohavená mladá žena, jež se učí ovládat robotickou ruku) ani provinění klubu (vznik bleskově se šířícího požáru i následnou paniku zaznamenal kdosi na mobil), nýbrž soustředí se na zanedbanou, ba kolabující lékařskou péči, na špatné zásobování nemocnic, na kolektivní prospěchářství.

Z filmu Colectiv

Nanau sám setrvává v roli pozorovatele, jenž sleduje odvážlivce, jak odhalují všudypřítomnou korupci a rozkrádání, ať již je to šťouravý novinář ze sportovních (!) novin nebo nově dosazený ministr zdravotnictví, jenž režiséru umožnil, aby zblízka sledoval jeho donkichotské počínání. Často zprostředkovává související televizní zpravodajství. Režisérovu přítomnost si tudíž ani neuvědomujeme. Možná že často aktivističtí čeští dokumentaristé by si z toho mohli vzít ponaučení.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio