Uzené s povidlovou omáčkou uvařil Rudolf Cibulka. Neotřelá kombinace chutí spolu ladí dokonale

Jednoduché, rychlé a vynikající. Povidla, skořice, citron i rum je kombinace, která se překvapivě krásně snoubí. Vývar z uzeného všechny chutě dokonale spojí. Nevšední propojení ingrediencí nám předvedl Rudolf Cibulka z Šošůvky v Jihomoravském kraji. Nabídl typický moravský pokrm, který si zamilujete.

Ingredience
  • Na vývar:
  • 600 g uzeného vepřového plecka
  • 750 ml vody
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 7 kuliček nového koření
  • 9 kuliček pepře
  • ½ lžičky kmínu
  •  
  • Na omáčku:
  • 50 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 g švestkových povidel
  • 2 špetky soli
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce šťávy z citronu

Postup

Maso v celku nebo nakrájené na plátky dáme vařit do vody s kořením, cibulí a s česnekem. Maso by mělo být v hrnci ponořené. Přiklopíme poklicí a vaříme asi půl hodiny. Vývar pak použijeme na omáčku.

Uděláme si světlou jíšku z másla a hladké mouky. Nejprve si v hrnci rozpustíme máslo, pak přihodíme mouku a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Hotovou jíšku necháme vychladnout.

Zchladlou jíšku rozředíme horkým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku ochutíme mletou skořicí a povidly. Vaříme za stálého míchání asi 20 minut, aby vznikla hustší tmavá omáčka.

Do hotové omáčky přilijeme rum, ochutíme ji solí a citronovou šťávu. Kdo má raději sladší omáčku, může si ji přisladit. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Rudolf Cibulka

Recept získal v jedné restaurace v Boskovicích, kde si před časem dal oběd a moc mu zachutnal. Domluvil se s kuchařem, a ten mu nakonec recept prozradil. Od té doby toto jídlo vaří také.

Kromě toho jsme na návštěvě dostali i radhošťské střapečky se zelím a od manželky pana Cibulky sladké řezy. Bylo to krásné moravské odpoledne mezi lidmi, co rádi vaří a užívají si života.

Patrik Rozehnal a Rudolf Cibulka
autoři: Patrik Rozehnal , djo