Tři světová díla v Radiotéce

25. listopad 2018

Zanedlouho končí rok, který stoletým výročím oživil zájem o první světovou válku. Radiotéka nabízí trojici nejvýznamnějších románů bezprostředně reflektujících tento válečný konflikt.

Začněme u literárního monumentu, jenž dal české a potažmo i světové literatuře nesmrtelnou postavu. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války psal původně Jaroslav Hašek jako sešitový román a svého mazaného hrdinu už předtím provedl kabaretními výstupy a povídkami.

Osudy dobrého vojáka Švejka

O interpretaci Švejka se před mikrofonem pokusilo mnoho českých herců, z nichž v oblíbenosti u posluchačů bezpochyby vedl Jan Werich. Dalším, který může usednout na pomyslný vypravěčský trůn vedle něj, je Oldřich Kaiser. Celých pět let - od roku 2012 do roku 2017 - vznikala první nahrávka kompletního textu románu ve studiu Českého rozhlasu. Projekt inicioval redaktor Miloš Doležal. Režisérka Markéta Jahodová, známá svou originalitou a odvahou v obsazování, zvolila i tentokrát nadmíru dobře. Oldřich Kaiser svým komediálním talentem i přirozenou schopností vstupovat „hlasově“ do různých postav přečetl Haška osvěžujícím způsobem pro posluchače 21. století.

Poděkování patří dramaturgům Radiotéky za zařazení devítidílného seriálu vzniklého podle knihy pražského rodáka Franze Werfela Čtyřicet dnů. Výsledkem mocenských her a nacionalistických vášní v první světové válce byla i genocida arménské menšiny na území Turecka. V letech 1915 až 1918 bylo systematicky vyvražděno 1,5 milionů Arménů. Popudem k napsání románu byl pro Werfela pohled na otrocky pracující arménské sirotky v manufaktuře na koberce v Damašku.

Román začal psát v roce 1932, kdy v Německu zvítězila ve volbách Hitlerova NSDAP a jako příměr k nacistickému bezpráví byl také později čten. Příběh o statečném boji hrstky Arménů proti turecké přesile inspiroval v roce 1988 scenáristu Jana Vedrala, který oslovil svého dvorního režiséra Jiřího Horčičku. Z tohoto osvědčeného spojení vzešlo nadprůměrné dílo, výjimečné hereckými výkony i rozhlasovým režijním tvaroslovím. V úloze vůdce arménského odboje Gabriela Bagratjana uslyšíte Aloise Švehlíka. Werfelův román byl záhy po svém vydání jednou z knih hořících na nacistických hranicích.

Spolu s ním tam hořel i román Ericha Marii Remarquea Na západní frontě klid, zachycující hrůzu nekonečné zákopové války očima mladého vojáka. Poprvé byl jako audiokniha natočen ve studiích OneHotBook. Režisér Michal Bureš si vybral jako interpreta herce Jaroslava Plesla, jehož civilní a zároveň emotivně zaujatý výkon skvěle odpovídá postavě vypravěče, studenta Pavla Bäumera, který po mnoha utrpeních nalezne svou smrt v den, kdy se podle vojenských hlášení nestalo na frontě nic mimořádného.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více o tématu