Tohle jen tak něčím zahladit nelze, popisuje v sérii Střepy pocity z ničení životů i staveb na Ukrajině Anna Beata Háblová

28. březen 2022

„Od prvního dne jsem to sledovala až trochu nezdravě, potom jsem si to už musela zakázat, protože mě to opravdu až téměř paralyzovalo. Nedokázala jsem pracovat a myslet na nic jiného,“ popisuje Anna Beata Háblová svou zprostředkovanou zkušenost s válkou na Ukrajině v rozhovoru pro sérii Střepy. Nyní si prý informace z válečné zóny dávkuje.

Čte: Petra Bučková
Připravili: Daniela Vrbová, Pavel Vondra

„Jsme v tom boji všichni. Kdyby člověk zůstal v paralýze, tak tu válku prohrává. Je s tím potřeba nějak bojovat a neztrácet naději a víru v to, že to dobře dopadne.“

Na válku se navíc dívá nejen jako spisovatelka, ale také jako architektka a těžce nese nejen ztráty na lidských životech, ale i obrovské ničení městské zástavby i některých ukrajinských památkově chráněných objektů.

Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

„Jsme z toho smutní. Zdrcení. Velmi se nás to dotýká,“ popisuje za všechny architekty pocity zmaru z pohledu na budovy zdevastované ruským bombardováním. Zároveň si myslí, že se válečné trauma propíše i do poválečné architektury. „Bohužel si myslím, že to jen tak něčím zahladit nelze.“

Čtěte také

Sama by se prý ráda podílela na budoucí obnově země zničené válkou. Kdyby mohla „adoptovat“ a zrekonstruovat nějakou budovu. Anna Beata Háblová by si pro tyto účely tak vybrala nějakou školu.

Jako spisovatelku ji velmi oslovuje, jak Ukrajince v nelehkých časech drží nad vodou úžasný smysl pro humor. Vtělila to i do své povídky Na dně Azovského moře, kterou napsala pro sérii Střepy. A to přesto, že jde ve své podstatě o text tragický, protože se děj povídky odehrává v Rusy obléhaném Mariupolu v prostředí krytu, kde se lidé schovávají před bombardováním.

Poslechněte si novou epizodu podcastu Střepy s Annou Beatou Háblovou, architektkou, urbanistkou, teoretičkou a básnířkou

Vysíláme každé pondělí, středu a pátek v čase po 9.30. Všechny díly najdete postupně na webu Českého rozhlasu Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.